Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, igen tisztelt elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Az RMDSZ ellen fokozódó támadásokról és az azzal kapcsolatban teendõ, intézendõ dolgainkról kívánok szólni, hiszen annak ellenére, hogy a hat párt 1995. január 23-án minden tekintetben megfelelõ állásfoglalást adott ki, mégis folytatódnak a támadások a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége ellen. Mind többen csatlakoznak ahhoz a boszorkányüldözéshez, amelynek célja a magyarság jogainak sárba tiprása.

Ezért úgy gondoljuk, hogy az a hatpárti nyilatkozat, amelynek minden sora igaz és való, ma már kevésnek bizonyul. A Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja ezért megvitatta az RMDSZ törvényen kívül helyezését célzó támadások következtében elõállott helyzetet, és úgy ítéli meg ezt az új helyzetet, amelyet most már a romániai igazságügyi miniszter bekapcsolódása következtében egyáltalán nem lehet olyan viszonylag kisebb súlyúnak tekinteni, mint ahogy azt korábban próbálta egy-két magyar politikus kezelni, hanem a magyar kormányt is felelõsség terhelné ebben a helyzetben, hogyha a legnagyobb, határon túli magyar kisebbség ügyében nem tenné meg mindazt, amit meg lehetne tenni.

A Független Kisgazdapárt felhívja a figyelmet, hogy Európa legnagyobb kisebbségérõl van szó. Ebben a helyzetben az EBESZ konstrukcióját kell igénybe venni a legnagyobb európai kisebbség védelmében.

A nemzeti kisebbségek ügye az EBESZ kötelezettségvállalások között tekintélyes súllyal szerepel.

Emlékeztetném képviselõtársaimat arra, hogy az 1992-es helsinki dokumentumok emberi dimenziós fejezetének 24. pontja külön is foglalkozik a kisebbségek azon jogaival, hogy pártokon és szövetségeken belül fejthessék ki tevékenységüket.

Az aláíró államok valamennyien garantálták ezeket a jogokat, és miután az RMDSZ elleni támadások ilyen körülmények között az EBESZ elleni támadásoknak is minõsülnek, hiszen az emberi dimenziós fejezetben konkrétan megfogalmazott jogok gyakorlását lehetetlenítik el, ezért a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint Kovács László külügyminiszter úrnak mint az EBESZ soros elnökének be kellene indítania azt a mechanizmust, amely ilyen esetben kötelességszerûen megindítandó. Úgy gondoljuk, hogy ennek az emberi dimenziós mechanizmus beindításának a keretein belül a külügyminiszter úrnak, mint az EBESZ soros elnökének, magyarázatot kell kérnie a román kormánytól az RMDSZ elleni támadásokról, valamint azokról a lépésekrõl, amelyeket a román kormány EBESZ kötelezettségvállalásainak megfelelõen az ügy rendezése érdekében tett vagy tenni szándékozik.

Nagyon jól tudjuk, hogy egy igen kényes témát érintünk, de ugyanakkor azt is látjuk, hogy az EBESZ egész mechanizmusa szükségessé teszi azokat a nemzetközi kötelezettségvállalásokat, amelyeket a román kormány is a vonatkozó dokumentumok aláírásával a saját politikája részének ismert el és tett, hogy ezek beindításán keresztül lehessen végül is az RMDSZ elleni támadásokat visszautasítani. Ezért kérem az igen tisztelt külügyminiszter urat, mint az EBESZ soros elnökét, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage