Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Tisztelt Ház! Frakcióvezetõ úr felszólalásában kifejtett aggodalmakkal mélységesen egyetértek, ténybeli részét sem tudom cáfolni. Nem változtat helyzetértékelésén semmit az, hogy egyébként nem a magyar Európa legnagyobb nemzeti kisebbsége, hanem ma már az orosz, a Szovjetunió szétesése óta. De ez semmit nem változtat rajta, hiszen bármilyen kis létszámú legyen egy nemzeti vagy etnikai kisebbség, jogainak megsértése az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet alapelveibe ütközõ cselekmény, aminek meg kell hogy legyenek a következményei.

Szeretném jelezni, hogy a magyar külpolitika számára a következõ lehetõségek vannak:

Az elsõ: fenntartani Romániával a párbeszédet, de oly módon, hogy világossá tegyük álláspontunkat ezekben a kérdésekben, kifejezzük tiltakozásunkat, és mindent megtegyük a magyarellenes kampány, az RMDSZ elleni támadássorozat megfékezése, leállítása érdekében.

A magyar külpolitika ezt megtette, amikor a román kormány fõtitkárának, Hrebenciuc úrnak a tárgyalások során többen is egyértelmûen kifejtettük a magyar álláspontot, és kifejezésre juttatta a magyar kormány aggodalmait és ellenérzéseit azzal is, hogy - finoman szólva - módosította Hrebenciuc úr programját.

A másik dolog, amit megtehet a magyar külpolitika: a nemzetközi fórumokon fellépni; fellépni az Európa Tanácsban és fellépni az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezetben, függetlenül attól, hogy ott most Magyarország tölti be a soros elnöki tisztséget. Tehát ettõl függetlenül is fel kellene hogy lépjen a magyar külpolitika.

Végül a harmadik dolog, hogy ebben az évben Magyarország és a magyar külügyminiszter tölti be az EBESZ soros elnöki tisztségét, s ez személy szerinti kötelezettséget is ró a külügyminiszterre.

Szeretném a tisztelt Házat tájékoztatni arról, hogy én ma Strasbourgba utazom. Az Európa Tanács parlamenti közgyûlése alkalmából holnap kerül sor egy nagyon fontos dokumentum aláírására. Az Európa Tanács miniszteri bizottsága által jóváhagyott, kisebbségi jogokkal, kisebbségvédelemmel foglalkozó keretegyezmény aláírására, ahol én a magyar kormány nevében fogom ezt megtenni, együtt egy sor más külügyminiszterrel.

(9.10)

Bizonyos értelemben hangsúlyt fog kapni az a tény - legalábbis az elõzetes egyeztetés szerint -, hogy én ezt a dokumentumot együtt fogom aláírni a szlovák és a román külügyminiszterrel. Mindkét külügyminiszterrel terveztünk kétoldalú találkozót is, hiszen mindkét országgal kapcsolataink bonyolultsága, bizonyos értelemben ellentmondásossága, illetve a legutóbbi pozitív, illetve negatív fejlemények feltétlenül szükségessé teszik ezt a találkozót. Ez meg fog történni, s én természetesen Melescanu úrnak ismételten ki fogom fejteni a magyar kormány véleményét, valamint a magyar parlament, illetve a parlament hat pártjának aggodalmait, fenntartásait.

Arra is lesz alkalom holnap, hogy találkozzam - mint az EBESZ soros elnöke - az Európa Tanács valamennyi vezetõjével, mind a parlamenti közgyûlés, mind a miniszteriális szervek vezetõivel; ülést tart az EBESZ-trojka; közös együttes ülést tartunk az Európa Tanács, illetve az Európai Unió vezetõivel - tehát az a folyamat, amit frakcióvezetõ úr fölvetett, holnap remélhetõleg beindul. Természetesen azon leszek, hogy ennek érdekében minden olyan lehetõséget, amellyel az EBESZ rendelkezik, kihasználjak, anélkül természetesen, hogy bárki fölvethesse, hogy valamiféle speciális magyar érdeket képviselek, hiszen az EBESZ elnöke ilyet nem képviselhet. De azt hiszem, teljes az egyetértés körünkben, hogy itt nem magyar ügyrõl van szó csupán, hanem egy olyan ügyrõl, amely a térség stabilitását veszélyezteti, hiszen a kisebbségi kérdés - az esetleges látszatokkal ellentétben - adott esetben nem valamiféle speciális magyar vagy orosz ügy, hanem ez ennek a térségnek a stabilitását erõsítheti a kérdés megfelelõ kezelése esetén vagy gyengítheti a kérdés nem megfelelõ kezelése, a kisebbségi jogok megsértése esetén.

Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage