Benedek Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

BENEDEK MIHÁLY, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elõadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság január 25-én megvitatta a privatizációs törvénytervezetet, és azt 7 igennel, 3 nem szavazat ellenében általános vitára alkalmasnak találta.

(10.30)

A bizottsági ülésen a többségi vélemény között elhangzott, hogy megítélésünk szerint ez a törvény a privatizációs folyamatok felgyorsítására irányul, ugyanakkor érzékelhetõ, hogy ezzel nem sérti az ellenõrzési és a részvételi jogosítványokat.

Erre a törvényre - megítélésünk szerint - azért van szükség, mert mindannyiunk elõtt közismert, amit az elmúlt hat év tapasztalatai is meggyõzõen bizonyítottak, hogy a privatizáció elhúzódása során a vagyon jelentõsen leértékelõdik, valamint tudjuk, hogy a törvényi szabályozás nélküli magánosítás a társadalomban milyen visszásságokra, találgatásokra ad okot.

A többségi vélemény szerint a törvényre többek között azért van szükség, mert egységesíteni szükséges a privatizációs szerkezetet, valamint fel kell gyorsítani az ÁVÜ-nél és az ÁVÜ Rt.-nél összetorlódott kisebbségi állami tulajdonrészek privatizációját.

Csökkenteni szükséges továbbá a privatizáció túlzott centralizációját, bürokratizálódását, költségességét. Ezen kívül törvényi alapon a közép- és kisvállalatoknál be kell vezetni a vállalatvezetés által irányított egyszerûsített privatizációt. Természetes, bizottságunknál a többségi véleményben elsõdlegesen a foglalkoztatási és érdekképviselet-érvényesítési szempontokra helyeztük a fõ figyelmet, és az fogalmazódott meg, hogy ez a törvény figyelembe veszi a már eddig megszerzett munkavállalói érdekképviseleti kedvezményeket, fenntartja a munkavállalói tulajdonszerzés- kedvezményeket, az MRP-szervezeteket, és minden olyan eszközt, amivel a munkavállalók élhetnek.

A többségi vélemény között is elhangzott, hogy ezeknek a jogosítványoknak tovább kell bõvülniük, mégpedig az érdekegyeztetés folyamán fölmerült és ott elhangzott javaslatokkal, amelyeket természetesen a többségi vélemény és a kormánypárti képviselõk módosító indítványokkal próbálnak a törvénybe - úgymond - becsempészni.

Melyek lehetnek ezek? Elsõdlegesen, hogy az új privatizációs törvény még kismértékben sem sértheti a munkavállalók szerzett jogait. A szakmai és munkavállalói érdekképviseletek fejthessék ki véleményüket a stratégiai jelentõségû társaságok privatizációja és az egész ágazatokat érintõ privatizációs koncepciók elõkészítése során.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a jóléti vagy szociális célokat szolgáló vagyontárgyak hasznosításához a munkavállalói érdekképviseletek egyetértésére mindenképpen tartsanak igényt.

Ez az elmondottakkal összefüggésben a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság többségi álláspontja, hogy a privatizációs törvényt támogatólag terjesszük általános vitára a parlament elé.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage