Solymosi József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SOLYMOSI JÓZSEF, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony.

A mezõgazdasági bizottság az elmúlt hét szerdáján megtárgyalta a törvénytervezetet, és egyhangúlag alkalmasnak tartotta az általános vitára. Ugyanakkor a bizottság a vita e szakaszában is szükségesnek tartja, hogy néhány általános és speciális kérdésrõl elmondja a véleményét.

A mezõgazdasági bizottság általában egyetért azzal, hogy elõnyt kapjon a készpénzért történõ privatizáció, hisz ismeri az ország jelenlegi gazdasági helyzetét. Ugyanakkor aggodalmát is megfogalmazta azzal, hogy a készpénzért történõ privatizáció eléggé óriási hátrányt jelent a magyar befektetõk számára, és nem érzi azokat a garanciákat, amelyekkel ezt a problémát, ezt a hátrányt kisebbíteni lehetne a magyar befektetõk részére.

Kormánypárti oldalról hangzott el, a bizottsági tagok nem érzik, hogy megfelelõ súllyal visszaköszönnének a mezõgazdasággal kapcsolatban azok az igények, amelyeket a kormányprogram során már korábban megfogalmaztunk.

Megfogalmazásra került, hogy a mezõgazdaság egy sajátos ágazat, és nem képzelhetõ el, hogy a mezõgazdasággal kapcsolatos privatizáció a mezõgazdaság sajátosságait figyelembe vevõ speciális technikai eljárások nélkül történjen meg. Többen aggodalmukat fejezték ki: nem érzik, hogy az a sokat vitatott gond, probléma, amelynek során az alapanyag-termelõk közeledhetnének a feldolgozáshoz, most a jelenlegi elképzelések között visszaköszönne.

Néhány területen speciális vélemények is elhangzottak. Általában aggodalommal szóltak az erdõk privatizációjával, privatizálhatóságával kapcsolatban, de azt hiszem, a miniszter úr expozéjában ezzel kapcsolatban már megnyugtató választ adott.

Felvetõdött a Balatoni Halgazdaság privatizációjával kapcsolatos aggodalom, és Tokaj-Hegyaljával kapcsolatban is elhangzottak aggodalmas kérdések.

Ellenzéki oldalról a Független Kisgazdapárt részérõl reményüket fejezték ki, hogy talán ez a privatizációs folyamat szakít az elmúlt négy év gyakorlatával. Õk a jelzõt is mondták ehhez, amit nagyon sokszor hangoztattak az elmúlt négy év során; én nem akarom ezt megismételni. Ugyanakkor õk reális vagyonértékelést és a hazai szakértõk bevonását igényelték a következõ idõszak munkája során.

Ezzel együtt a mezõgazdasági bizottság tehát általános vitára alkalmasnak tartja a benyújtott törvényjavaslatot, azzal a véleményével, hogy jó néhány területen módosító javaslatokat fog megfogalmazni, és ezeket a megfelelõ idõben el fogja juttatni az érintett helyekre. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage