Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Azt gondolom, két percben lehetetlen válaszolni a kérdésére. Amennyiben további kérdései vannak, egy újabb, hasonló jellegû kérdésként felteheti akár a belügyminiszter úrhoz is, hiszen nem tudom átvállalni, hogy mindkét fegyveres erõ tekintetében válaszoljak.

Önnek is csak egy tekintetben kívánnék válaszolni, ami egy konkrét bírálat volt, hogy az alakulatok létszámának csökkentése megtörtént az önök beleegyezése nélkül, legalábbis a honvédelmi bizottság hozzájárulása nélkül.

Szeretném a képviselõ urat emlékeztetni arra, hogy tavaly, amikor a magyar honvédség költségvetési létszámát a honvédelmi bizottság tárgyalta, akkor csökkentette a honvédség létszámát, vagyis egyetértett azzal, hogy kevesebb sorkatona vonuljon be idén februárban. Azt gondolom, ön is természetesnek veszi, ha kevesebb katonát hívunk be, akkor meg kell határozni, melyek azok az alakulatokat, ahova nem vonultatunk be katonát. Ebbõl következõen azt gondolom, a honvédelmi bizottság - és abban tisztelt képviselõtársam is - hozzájárult ehhez a változtatáshoz. Ennek megfelelõen például februárban 1800 fõvel kevesebbet fogunk bevonultatni, de augusztusban is három-négyezer fõ közötti létszámmal kevesebben fognak bevonulni, mint ahányan most.

Azt is szeretném hozzátenni, hogy erre minket a honvédelmi törvény kötelez, tehát a megfelelõ tájékoztatást levél- és írásos formában a honvédelmi bizottság elnökének elküldtük.

Ami pedig az átalakítás további menetrendjét illeti: ön említette, hogy az átalakításról szóló koncepciót a honvédelmi bizottság már megtárgyalta. Bizonyára ismert ön elõtt a honvédelmi bizottság mûködési rendje. A jövõ héten újra napirendre tûzik ezt a koncepciót, tehát senki nem akarja kikerülni. Az is ismert ön elõtt, hogy a házbizottság nem értett vele egyet, hogy a költségvetési vita sûrû programja miatt én itt egy tájékoztatást tegyek. Ez meg fog történni. Senki nem kívánja azt a kontrollehetõséget megtagadni, ami a honvédelmi bizottságot megilleti. Ígérhetem, hogy evvel élni fogunk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage