Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! 1994. október 4-én interpelláltam önhöz a százhalombattai és a kelenföldi erõmû között létesítendõ gázvezeték ügyében. Interpellációmra adott válaszában részben a parlamentet, részben engem, részben az ott élõ sok ezer embert megnyugtatta, hogy minden rendben van, mûszakilag az ügy korrekt. Azonban azóta történt egy s más, többek között volt egy lakossági fórum Kelenvölgyben, ahol az ön képviseletében - vagy legalábbis ön által indíttatva - ott volt a Bányafelügyelet egyik vezetõje. Éles vita bontakozott ki, amelynek során nem tudta meggyõzni a lakosságot, hogy e gázvezeték körül biztonsági szempontból minden rendben van.

Késõbb a kelenvölgyiek tüntetést szerveztek a Parlament elõtt, itt volt hat-nyolcszáz ember, utána petíciót nyújtottak át az elnök úrnak. A petíció alapján az elnök úr kiadta az ügyet a parlamenti bizottságoknak megvizsgálásra. A parlamenti bizottság vizsgálata során - azt hiszem, a környezetvédelmi bizottság kapta meg - azt mondták, hogy még nem foglalnak állást ebben az ügyben, mert tudomásuk szerint bírósági ügy van folyamatban, és amíg a bíróság döntése nem születik meg, addig õk nem foglalnak állást.

Úgy gondolom, miniszter úr - mert önt véleményem szerint az önt tájékoztató beosztottai félrevezették, ez nem az elsõ ebben a parlamentben, és nem ön az elsõ miniszter vagy miniszterelnök, akit félrevezettek -, hogy nem elég körültekintõen nézte meg a dolgokat, olyan dolgokra hivatkozott, amelyeket, gondolom, nem ön talált ki, hanem informálták róla. Például arról, hogy a Mûegyetem adott egy szakvéleményt, közben pedig kiderült, hogy a Mûegyetemnek egy oktatója - akit pénzért megvett a Gázmûvek - írt egy olyat, amilyent kellett. A rektor tiltakozott, nekem személyesen levelet írt, hogy sajnálatos módon az nem a Mûegyetem szakvéleménye.

Mivel a két percem letelt, arra kérem válaszát, miniszter úr, hogy nem revideálta-e az álláspontját, és nem tud-e valami jobbat mondani az én megnyugtatásom, a parlament, valamint a lakosság megnyugtatása érdekében. Köszönöm szépen. (Taps a kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage