Pál László Tartalom Elõzõ Következõ

PÁL LÁSZLÓ ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselõ Úr! Azóta, hogy ön ismételten feltette a kérdést, több tájékoztatást kértem be több oldalról, és megerõsítették a múltkori bejelentéseimet. Azzal kapcsolatban, amit a parlamentben elmondtam, lehet, hogy egy állítása igaz; nem a Mûszaki Egyetem írta és írta alá a szakvéleményt, hanem a Mûszaki Egyetem egyik szakmailag illetékes tanára.

Hadd mondjam el, hogy a félrevezetés valószínûleg nem felém történt, hanem a lakosság felé történik. Ilyen alapon lehet hangulatokat kelteni; nem azt mondom, képviselõ úr, hogy ön, de vannak, akik hangulatot keltenek az ügy körül. Ezért került sor erre a folyamatra.

Budapesten több ilyen, 25 bar feletti nyomású gázvezeték mûködik. Az összes európai nagyvárosban az ilyen egy szokásos formája a gázszállításnak. Szeretném elmondani, hogy a helyzetre való tekintettel itt különleges tervezési, kivitelezési és biztonsági követelményeket írtak elõ a Bányafelügyelet, illetve az energiahatóságok részérõl, méghozzá olyan paraméterek szerint, amelyeket mindjárt röviden elmondok.

Hivatalosan, szabvány szerint másfélszeres biztonsági tényezõvel kell e vezetékeknél tervezni, itt 2,2-szeres tényezõvel terveztek. A próbanyomást - megismétlem: 25 baros vezetékrõl van szó - 60 bar helyett 88 baron végzik el az összes elkészült szakaszra. A szabványok szerint az ilyen csõvezetékekhez passzív korrózióvédelem kell, az adott esetben aktív korrózióvédelmet alkalmaznak, ami nagyobb biztonságot ad. A földtakarás, a földréteg tekintetében adott esetben az elõírások másfélszeresét követelik meg a felügyeletek részérõl, valamint vasbetonból követelik meg a teherelosztó lemezeket. Mindezek az elõírások eddig teljesültek, a hivatal dolgozói folyamatosan ellenõrzéseket végeznek a kivitelezõknél, és megismételték, dokumentálták azt, hogy minden a legnagyobb rendben folyik.

Kérem, higgyék el, hogy amit a parlamentben e tekintetben elmondtam, az tény, amit most megismételtem, az is tény, tehát félrevezetni nem engem szoktak, hanem valaki mást. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage