Kósáné Dr.Kovács Magda Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA munkaügyi miniszter: Köszönöm elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Hadd kezdjem kérdése végével. Természetesen a Foglalkoztatási Alapból, az aktív foglalkoztatást segítõ pénzeszközök felosztásakor mindig is a halmozott hátrányokkal küzdõ térségek részesültek relatíve több pénzben. Pozitív diszkrimináció tehát volt, van és lesz.

A decentralizált Foglalkoztatási Alap felosztásának szempontjai között ugyanis meghatározó az, hogy milyen magas a munkanélküliség az adott térségben, ezen belül is konkrétan, hogy mennyi a regisztrált álláskeresõk száma - ebben benne vannak az aktív eszközök által érintettek is - , és milyen magas a regisztrált pályakezdõk, illetve a regisztrált tartós munkanélküliek aránya.

Miután képviselõ úr egy halmozottan hátrányos helyzetû megyének egy nagyon hátrányos helyzetû térségét képviseli, ezért ehhez azt is hozzá kell tennem, hogy Borsod megyén belül különösen erõs ez a pozitív diszkrimináció Ózd térségében. Az elmúlt év végén született kormányhatározat - 1123. számot viseli -, amely Ózd és Diósgyõr térségének 500 millió forintot különített el a Foglalkoztatási Alapból környezetvédelmi, illetve környezeti rehabilitációs tevékenységre, és ezt elsõsorban közhasznú munkavégzésre kívánja fordítani.

A szervezeti formát, a közhasznú társaság szervezését az ózdi polgármesterrel közösen, együttmûködve keressük.

A jogi szabályozás nem lett szigorúbb, sõt lazább lett, hiszen lehetõvé teszi, hogy a közhasznú munkások tavalyi évi számát ne kelljen figyelembe venni akkor, amikor idén közhasznú munkásokat alkalmaznak, tehát lazább feltételek mellett lehet közhasznú munkát szervezni.

Amiben viszont van jogi szabályozás, ezt úgy hívják, hogy költségvetési törvény. Mivel abban a helyzetben vagyok, hogy egy másik képviselõtársunk ez ügyben interpellációt nyújtott be hozzám, a pénzügyi lehetõségekrõl az interpelláció kapcsán lesz módom szólni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage