Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Röviden tudnék rá válaszolni. Nem fog robbantani senki Miskolcon. Ezeknek a robbanóeszközöknek a megsemmisítése természetesen lakott területen kívül fog megtörténni a honvédség által, bár a kérdés másik fele, hogy kinek a költségére, ez továbbra is nyitott.

Azt gondolom, hogy a dolog lényege az, hogy egy felszámolás alatt lévõ vállalat tulajdonában lévõ, vagy gyakorló vagy lõtéri használatra készült, vagy valóban éles lõszerek kinek a költségére kerülnek megsemmisítésre? Én e tekintetben nem is a múlttal szeretnék foglalkozni, hogy milyen jogviták lehetnek, hanem szeretném tájékoztatni a képviselõ urat, hogy az elmúlt héten 12 tonna lõszer szétválogatása és kohóba szállítása már megtörtént, ezek között éles lõszer egy darab sem volt. Ezen túl a jövõ héten folytatódik ez a munka, és az aknakutató és tûzszerész zászlóalj parancsnokának jelentése szerint március végéig be fogják fejezni. Ennek azonban az önköltségi áron történõ végrehajtása is mintegy kétmillió forintot jelent. Azt gondolom, képviselõtársam is megérti, hogy a feladat végrehajtása után meg kell találnunk azt a szervezetet, amely a honvédség számára ennek a munkavégzésnek a díját megtéríti.

Ezen túl szeretném azt is elmondani, hogy a két lakóházban, illetve az Avasi lakótelepen két helyen is talált lõszer közül az egyik volt éles - bár ez semmit nem változtat a helyzeten, csak pontosítani szeretném -, egy 82 mm- es aknagránátról volt szó, a második esetben gyakorlólõszer volt.

Végül pedig azt szeretném elmondani, hogy az aknakutató és tûzszerész zászlóalj már 1994 márciusában foglalkozni kívánt ezzel a kérdéssel, és március 23-án a régi, úgynevezett Kohászati Alapanyagokat Feldolgozó Vállalat, illetve a jogutód Koalfém Kft. vezetõjével tárgyalt errõl a megsemmisítésrõl. Sajnos a vállalat, illetve kft-vezetõk nem tették meg a hivatalos felkérést a megsemmisítésre.

Köszönöm szépen. Utolsónak összefoglalva: március 31-ig felszámolják a jelenlegi állapotot, de mivel nem honvédségi tulajdonról van szó, ezért ennek a költségelszámolását nagyon pontosan meg kell nézni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage