Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Képviselõi fogadóórámon elkeseredett állampolgárok kerestek meg, akik közül az egyik elmondta, hogy három kiskorú gyermeke van, akik iskolások. Õ munkanélküli, iparát 1994 májusában leadta, mert csõdbe ment a vállalkozásba. OTP-hitelét 1992. év végétõl már nem tudta fizetni, mivel nem volt jövedelme. Ezután az OTP árverezett, a kamatok szinte elvitték a háza értékét.

Egy másik, reménytelen helyzetben lévõ állampolgár elmondta, hogy 35 éves, van egy kétéves kislánya és egy általa eltartott, beteg édesanyja. Tíz évvel ezelõtt vett egy szoba-konyhás rozzant házat, melyet tataroztatnia kellett, ezért OTP-kölcsönt vett fel, melyet a múlt nyár óta nem tud fizetni. Nincs semmije, amit el tudna adni, édesanyja nyugdíja 7400 forint. Tüzelõjük nincsen, a 14 800 forint adóssága és kamatai miatt házukat elárverezik.

Egy háromgyermekes anya panaszolta, hogy felvett 400 ezer forint újrakezdési kölcsönt, disznót hizlalt s nyúltartással foglalkozott. 1991-ben ott voltak a kész hízói, de az állam nem vette át, ezért csõdbe jutott. Az elsõ 50 ezer forint törlesztést teljesítette, de sem a tõkét, sem a kamatokat nem tudja fizetni. Kétségbe van esve, miután a házat elviszi az OTP a feje fölül.

Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Végsõ elkeseredésükben már az öngyilkosság gondolatával is foglalkozó állampolgárok segítséget kérnek. Ilyen és hasonló tartalmú panaszok sokasága érkezik hozzánk. Ennek okán kérdezem pénzügyminiszter úrtól, hogy a pénzügyi kormányzat lát-e valamilyen lehetõséget arra, hogy a rendkívül kedvezõtlen szociális helyzetben lévõ és már a létfenntartásukat veszélyeztetõ esetekben - kétgyermekes családoknál mindkét szülõ munkanélkülisége esetén, három- és többgyermekes családoknál az egyik szülõ munkanélkülisége esetén - az adósság tõke és kamatai teljes mértékben vagy részben elengedésre kerüljenek?

Volna-e mód arra, amennyiben az adósság részbeni vagy teljes elengedése nem lehetséges, hogy a rászorultak adósságtörlesztési és kamatfizetési kötelezettségét az érdekelt kérelmére három évre felfüggesszék?

Ezek az elesett emberek és a közvélemény joggal várja el a magát szocialistának nevezõ kormánytól, hogy választási ígéreteinek megfelelõen tegyen bizonyságot szociális érzékenységérõl, az elesettek helyzetén javítani akaró szándékáról.

Az érdekeltekkel együtt várom miniszter úr megnyugtató válaszát. Köszönöm. (Taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage