Kósáné Dr.Kovács Magda Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA munkaügyi miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A kérdés módosítása nem módosítja az én lehetõségeimet, hiszen a miniszterelnök úrtól arra kaptam felhatalmazást, hogy az õ válaszát ismertessem a Házzal, illetve képviselõivel.

"Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A kérdésben az az állítás hangzott el, hogy a Mûvelõdési és Közoktatásügyi Minisztérium esetében a politikai államtitkár hiányában lelassulhat a szakmai és politikai egyeztetés.

Elsõként tehát azt kell leszögeznem, hogy a konkrét ügyben a funkció betöltetlensége nem okozott megoldhatatlan problémát a minisztérium tevékenységében. Annál is inkább így van ez, mivel az államtitkárok jogállásának átmeneti szabályozásáról szóló törvény elõírásai szerint a politikai államtitkár elsõdleges feladata a miniszter országgyûlési képviseletének elõsegítése, és ismereteim szerint Fodor miniszter úr országgyûlési munkáját nem befolyásolta hátrányosan a politikai államtitkár hiánya.

A fenti tények megállapítása viszont nem jelenti azt, hogy a fennálló helyzettel elégedett lennék, és ne törekednék mielõbbi megoldására. Képviselõtársam figyelmét azonban fel kell hívnom egy újabb tényre is, nevezetesen ez a kormány a szó valódi értelmében koalíciós kormány, ami azzal jár, hogy a politikai államtitkárok személyére tett miniszterelnöki javaslat csak a koalíciós megállapodásban rögzített feltételek teljesülése esetén, vagyis a szükséges egyeztetések után születhet meg. Az érdemi egyeztetés pedig személyi ügyek kapcsán sem eredményez mindig gyors döntést, sõt ez utóbbi a ritka kivétel.

A javaslattétellel és a döntéssel meg kívántam várni a kormány féléves munkájának értékelését is. Képviselõtársam kérdése ugyanakkor lehetõséget nyújtott arra, hogy a tisztelt Ház nyilvánossága elõtt bejelenthessem, a koalíciós partnerek közötti megbeszélések olyan stádiumba jutottak, amelynek alapján két héten belül megtehetem javaslatomat a köztársasági elnök úrnak, ezért a kérdést köszönöm."

Én pedig a miniszterelnök úr nevében köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

(15.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage