Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEFR (FKGP): Igen tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Amint az az írásban benyújtott interpellációmban is szerepel, az Állami HangversenyzZenekar világhírû zenei intézményünk. Úgy gondolom, nemzetközi sikereirõl nem kell különösképpen szólnom, hiszen mindenki elõtt ismeretes, hogy már hosszú évek óta magyarországi szereplései alkalmával, de a nemzetközi szereplései alkalmával - így legutóbb a stuttgarti és az amszterdami fellépései alkalmával is - zsúfolt ház elõtt szerepeltek.

Ebben nem kis szerepe volt és van Kobajasi Ken-Icsirónak, a világhírû karmesternek, aki az elsõ budapesti karmesterversenyt megnyerte, és azóta a budapesti zeneszeretõ közönség és az egész világ zeneszeretõ közönség szívébe belopta magát. Legutóbb a parlamenti emlékezetes hangverseny alkalmával is elkápráztatott valamennyiünket mûvészetével. Ilyen körülmények között nem csoda, ha a Budapesti Filharmónia igazgatója Kobajasi Ken-Icsiró szerzõdését a nemzetközi szokásoknak megfelelõen újabb két évre megkötötte. Ez eddig rendbenlévõnek látszik is, miután a hangversenyzenekar tagjainak hozzájárulása nélkül ez a lépés elképzelhetetlen lett volna. Ugyanis a szokásoknak megfelelõen a zenekar tagjainak véleményét ilyenkor mindig kikérik, tehát azzal ellentétes döntést nem is lehetne hozni.

Mégis, miután a mindenki számára megfelelõ szerzõdés megköttetett, a legnagyobb döbbenetre az igen tisztelt miniszter úr felügyelete alá tartozó minisztérium helyettes államtitkára - még szerencse, hogy államtitkár nincs, mert így csak a helyettes államtitkára - küldött december 6-ai keltezéssel egy megdöbbentõ tartalmú levelet. Ennek lényege az volt, hogy jogszokásokra hivatkozva megdöbbenését és rosszallását fejezte ki, hogy a Filharmónia igazgatója az õ engedélye nélkül szerzõdést kötött.

Ezek után úgy gondolom, talán nem meglepõ, ha a helyettes államtitkár úr rosszallását kifejezvén még azon is túllépett, és levelének végét azzal a fordulattal fejezte be, hogy "...lépését a minisztérium vezetésével szembeni bizalmatlanság súlyos bizonyítékának tekintem és önnek nem szabad csodálkoznia, ha ezt hasonlóval viszonozzuk..." - írta a helyettes államtitkár úr.

(15.40)

Ez után a nyílt fenyegetés után kérdezem a miniszter úrtól: mit tesz annak érdekében, hogy az ön magas beosztású munkatársai mellõzzék a jogállamiság alapnormáit felrúgó kézi vezérlésû kísérleteket, és miként kíván eljárni a helyettes államtitkárral szemben, aki súlyosan vétett a hatályos jogszabályi elõírások ellen? (Taps az ellenzék soraiban.)

Köszönöm elnök asszony megtisztelõ bizalmát, hogy negyven másodperccel túlléphettem az idõt.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage