Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az emberi jogi bizottság 1994. december 7-i ülésén három másik, a jogharmonizációt szolgáló és az emberi jogokat érintõ törvényjavaslattal, illetve országgyûlési határozati javaslattal együtt megtárgyalta ezt az elõterjesztést is. Azt hiszem, hogy nem fogok meglepetést okozni akkor, amikor azt mondom, hogy egyhangúlag támogatta a törvényjavaslatot.

Azért nem mondom, hogy vita nélkül, mert némi polémiára vagy inkább eszmecserére sor került az elõterjesztéssel kapcsolatban. Ennek az egyezménynek tudniillik az a lényege - mint a miniszteri expozéban is elhangzott -, hogy az Európa Tanácsnak egy, a kínzás, a megalázó vagy embertelen bánásmód ellen létrejött bizottsága bármikor látogatást tehet a tagállamokban és vizsgálhat olyan intézményeket, ahol embereket személyi szabadságuktól megfosztottak.

Ilyen látogatásra került sor - mint ahogy az imént elhangzott - Magyarországon is az elmúlt év novemberében. Ezzel kapcsolatban a bizottságban megfogalmazódott néhány kérdés, nevezetesen elképzelhetõ-e az, hogy az emberi jogi bizottság esetleg egy zárt ülés keretében megismerhesse annak a vizsgálatnak az eredményét, amit az e tárgyban hazánkban járt bizottság vagy munkacsoport végzett.

Érdeklõdtünk arról is, hogy hol tart most ez a munka, mi a teendõ parlamenti körökben, és hogyan járulhatunk hozzá e munka sikeréhez.

Arról tájékoztattak a bizottságban jelen lévõ szakértõk, mindenekelõtt a Külügyminisztérium jelen lévõ képviselõje, hogy ez a bizottság az ülésünk elõtt két héttel hagyta el az országot és a munka, a jelentés készítése folyamatban van. Továbbá arról tájékoztattak bennünket, hogy az ilyen típusú látogatások során szerzett információk, a bizottság jelentése és az érintett féllel folytatott megbeszélései bizalmasak, ezt nagyon komolyan kell venni.

A bizottság és az én személyes meggyõzõdésem szerint azonban nem tekinthetõ a bizalmasság megsértésének vagy a széles nyilvánosság bevonásának, ha a parlament emberi jogi bizottsága - hasonlóan más, bizalmas ügyekkel is foglalkozó bizottságokhoz - zárt ülés keretében tájékoztatást kapna vagy kaphatna egy-egy ilyen vizsgálat tapasztalatairól.

Úgy ítéljük meg, hogy ez a parlament ellenõrzõ tevékenységéhez tartozik, ellenõrzõ szerepét erõsíti, és nem sérti sem a jogalkalmazást, sem pedig a büntetés-végrehajtás önállóságát.

Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Ennek a törvényjavaslatnak az elfogadása jól szolgálja Magyarországnak azt a törekvését, hogy minél több emberi jogi intézményt a magyar jogrendszer részévé tegyen, elfogadván azok alapelveit és célkitûzéseit.

Mindent egybevéve - a bizottság nevében - arra kérem a tisztelt Házat, hogy a javaslat fontosságát és jelentõségét értékelve fogadjuk most el ennek az egyezménynek a kihirdetésérõl rendelkezõ törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage