Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! (A hangosítás hiánya miatt az itt elhangzott mondat csak töredékesen volt hallható.) ... a benyújtott indítvány a köztisztviselõk jogállásáról szóló törvény módosítását jelenti.

Joggal vetõdhet fel mindannyiunkban a kérdés: miért van szükség a rendkívüli és sürgõs eljárásra e törvény módosításánál? Miért nem várjuk meg a köztisztviselõi és a közalkalmazotti törvények módosítását? Felvetõdhet az is, hogy ez a kérdés szûkíti az önkormányzatok mozgásterét és szembeállít köztisztviselõt és közalkalmazottat. Szóbeli kiegészítésemben arról szeretnék szólni, hogy a Fidesznek nem célja a szembeállítás, sõt azt kívánjuk, hogy a törvény módosítása által egyértelmûbb legyen a szigorú követelményeknek megfelelõ köztisztviselõk bérezése. Cél, hogy kialakulhasson egy korszerû szakmai ismeretekkel rendelkezõ, társadalom által megbecsült köztisztviselõi kar.

A köztisztviselõk három éve várnak arra, hogy a törvény 1995. január 1- jével hatályba lépjen. Annak ellenére, hogy a kormány-elõterjesztésekben számos alkalommal nem találjuk a hatásvizsgálatot, és egy ellenzéki pártnak e tekintetben korlátozottak a lehetõségei, a Fidesz mégis megtette, mint ahogy ez egy konstruktív ellenzéki párthoz illik.

A hatásvizsgálat:

1994 elsõ félévében 450-470 önkormányzat volt, zömében kistelepülések, amelyek eltértek, lefelé tértek el az alapilletmény megállapításánál. Ennek a szórása 12-17 ezer forintig terjedt. Ez 11 ezer fõt érintett.

Merõben megváltozott a helyzet 1995. január 1-jét követõen, hiszen a költségvetési törvény 4816. oldalán található 5. számú melléklet biztosítja a központi forrásból fizethetõ 18 ezer forint 90 százalékos beállását, azaz újabb központi költségvetési forrás számításaink szerint nem szükséges. Az önkormányzat a 10 százalékos beállást saját forrásból biztosíthatja.

Az az önkormányzat, amelyik a várhatóan közeljövõben elosztásra kerülõ és az önkormányzati hivatalok által kimunkált alapilletményhez megigényli a forráskiegészítést és utána ezt nem adja ki dolgozójának, nem jár el korrekt módon. Amennyiben a tisztelt Ház a Fidesz módosítását elfogadja, ebben az esetben a lefelé való eltérés törvénysértõ lenne. Ezért kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa módosító javaslatunkat. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage