Salamon László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SALAMON LÁSZLÓ (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! 1995. március 31-ével lejár az a határidõ, melyben az önkormányzati lakások tulajdonjogát a bentlakó bérlõ, illetve a törvényben meghatározott más jogosult egyoldalú jognyilatkozattal vételi jog gyakorlásával meg tudja vásárolni.

Mint ismeretes, a lakások és helyiségek bérletérõl, valamint elidegenítésükrõl szóló, 1993-ban meghozott törvény eredetileg a vételi jog gyakorlására öt évet biztosított volna, azonban az Országgyûlés az Alkotmánybíróság döntése következtében - mely egy ilyen tág határidõt alkotmánysértõen hosszúnak ítélt - ezt a határidõt radikálisan lecsökkentette és egy évben állapította meg. Az elmúlt év tapasztalatai azt mutatják, hogy ez az egyéves határidõ méltánytalanul rövid. Rövid, mégpedig elsõsorban nem azért, mintha általában egy év nem lenne elegendõ a vételi jog gyakorlásának megfontolására és gyakorlására, hanem leginkább azért, mert számos helyen a lakások jogi helyzete rendezetlen, és az elmúlt esztendõ nem volt elég a vételi jog gyakorlásához szükséges jogi kérdések tisztázásához. Vannak olyan tapasztalatok, melyek arra utalnak, hogy helyenként az önkormányzatok az említett jogi természetû kérdések rendezésével késedelmeskednek, illetve az is elõfordul, hogy az önkormányzat teremt és tart fenn olyan jogi helyzetet, amely a vételi jog gyakorlását lehetetlenné teszi. A Lakásbérlõk Egyesületének becslése szerint legalább százezerre tehetõ vételi joggal kapcsolatos igény vár kielégítésre, melynek nincs esélye, hogy március 31-éig realizálódjék.

Az MDF mint korábban is, most is azonosul a lakástörvénnyel kapcsolatos társadalmi elvárásokkal, alkalmasint a vételi jog határidejének megnövelésére irányuló igénnyel. Ezt szolgálja ez a törvényjavaslat, mely a vételi jog határidejét egyrészt november 30-áig kitolni javasolja, másrészt lehetõvé kívánja tenni, hogy akik menthetõ okból nem tudtak e jogukkal élni, azok az akadály elhárulását követõ 90 napon belül még e határidõ után is élhessenek vételi jogukkal.

A fenti okokra figyelemmel törvényjavaslatomat tisztelt képviselõtársaim figyelmébe ajánlom, kérve támogatásukat, és egyszersmind a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételét. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage