Kovács Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm szépen elnök asszony, és köszönöm frakcióvezetõ úr felszólalását is, mert módot ad arra, hogy legalább néhány szót tudjak mondani - amennyire belefér az idõbe - a gyógyszerügyekrõl.

Teljesen igaz az, hogy mind a lakossági, mind pedig a társadalombiztosítási gyógyszerkiadások az utóbbi öt-hat évben ugrásszerûen emelkedtek - a lakossági például megtízszerezõdött. Mi ennek az oka? Jó néhány oka van, mindenekelõtt az, hogy a gyógyszer szabadáras termék. Amit itt a kormány tehet, az egy dolog: a pénzügyminiszter és a népjóléti miniszter szabályozhatja a nagy- és kiskereskedelmi árrést.

Egy másik ok, ami a legsúlyosabb a gyógyszerár-növekedésben, az az, hogy a hazai gyógyszerfogyasztás több mint 50 százaléka most már importkészítményeket érint, és minden forintárfolyam-változás - egy irányba szokott változni a forint árfolyama -, minden forintleértékelés természetszerûleg kihat erre.

Nagyon fontos az is, hogy a gyógyszerkörben lezajlott egy csere. Mit tehet ebben az esetben a kormány és mit kíván tenni? Mindenekelõtt az egész gyógyszerforgalmazást - a törzskönyvezéstõl kezdve az importengedélyezésen, az árrésképzésen, a kis- és nagykereskedelmi forgalmazáson át a támogatási rendszerig - át kívánja alakítani, mégpedig olyan módon, hogy elsõrendûen a krónikus, hosszan tartó betegségben szenvedõ emberek számára legyen elviselhetõbb a gyógyszerár.

(9.10)

Ez azt jelenti, hogy a rendszernek minden eleméhez hozzányúlunk, beleértve az orvosok gyógyszerelési tevékenységét, annak a szakszerûségét is. Mégis kell hozzá néhány más dolog is. Kell például az, hogy a parlament most lehetõleg nagyon gyorsan fogadja el azt a nyugdíjemelési javaslatot, amelyrõl hamarosan tárgyalni kezdünk, hogy legalább márciusra egy kicsivel - 10 százalékkal - felemelt nyugdíjat kaphassanak azok, akik a legnagyobb gyógyszerfogyasztók ebben az országban. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage