Kovács Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Néhány kérdésre feltétlenül. Talán a végén kezdem.

A nyugdíjszerû ellátásoknál indokolt az a megjegyzés, hogy differenciálni, hiszen ezeknek az ellátásoknak egy része kiegészítõ jellegû, tehát nem kizárólag ebbõl él a támogatott személy. Kérdés, hogy ugyanolyan támogatást, illetve emelést szükséges-e tenni, mint például azoknál - például a nyugdíjasoknál -, akik kizárólag ebbõl a jövedelembõl élnek.

Szóba került itt a minimálnyugdíj kérdése, és elhangzott, hogy a minimálnyugdíj nem emelkedik. A minimálnyugdíj emelkedésérõl a kormány dönt, a kormány döntött múlt év végén. Ez nyilvánosságra került, megjelent közlönyben is. Kénytelen a kormány errõl minden év végén dönteni. Ne csak azért, mert az õ joga, hanem azért, mert a minimálnyugdíj egy szociálpolitikai etalonként mûködik, tehát egy sereg szociális juttatás hozzáméretik. Ezért kell errõl már decemberben dönteni.

Szóba került az is, hogy a felsõ határ bevezetésébõl származó bevételbõl emeljük meg a minimumot, ezt a nyolcszáz forintot, sõt az is, hogy 1200 lesz. Ez körülbelül ötezer fõ számára jelentene valamilyen emelkedést. Tehát ez az összeg önmagában erre nem elegendõ. Ha valaki arra tesz javaslatot, hogy milyen mértékben és milyen körben történjen egy nagyobb emelés, akkor egy reális, valódi forrást kell meghatározni.

Szóba került az is, hogy miért 3500. Azért 3500, mert van egy nyugdíj- megállapítási minimum néhány év óta, és annak a tíz százalékáról van itt szó. Nagyon fontos, hogy sokan elõhozták, a társadalombiztosításnak ezt a rendszerét is - például a nyugdíjemelés rendszerét is - meg kéne változtatni. Nekem is az a véleményem, hogy egy olyan indexálást kell a nyugdíjnál csinálni, amelyrõl nem kell évente a parlamentnek dönteni, hanem nyugodtan rábízhatja a tb-önkormányzatra, ebbõl következõen a nyugdíjas elõre tudja prognosztizálni. Ez a mai nem ilyen, de ma mégis ez a törvény, ezt kell nekünk is betartani. Enyhén szólva nem használhatók azok az érvek, amelyek arról szólnak, hogy több a kormány bevétele, például adóból és energiaár-emelésbõl, ezért nagyobb mértékû nyugdíjemelésre lenne lehetõség.

Az adóbevételek és az energiaár-emelésbõl származó, szintén adó jellegû bevételek nem a tb kasszájába folynak - ez az egyik. A másik pedig: a Ház is tudja - hisz' a múlt évben a költségvetési vita során itt is többször elhangzott -, hogy az energiaár-emelésbõl származó többlet-adóbevételeket teljes egészében lakossági és intézményi kompenzációra kívánja a kormány fordítani. Ezt a parlament a költségvetési vita során megszavazta.

Nagyon fontos, és egyetértek mindenkivel, aki azt mondja, itt az ideje, régen itt van már az ideje annak, hogy az egész magyarországi jóléti rendszert átalakítsuk, benne a nyugdíjrendszert is. A mai felszólalók feltehetõen elfelejtették azt, amit én tegnap egy más törvény kapcsán az expozémban elmondtam, hogy elkezdõdtek egy új nyugdíjrendszer kialakításának a munkálatai, de elkezdõdtek egy betegbiztosítási rendszer munkálatai is. Természetesen nagy örömmel vesszük minden párt szakértõinek segítségét ebben a munkában. Igaz, hogy itt bizony nagyon hosszú távra, az egész társadalom szerkezetére vonatkozóan prognózisokat kell készíteni. Ez tehát nem egy olyan munka, amelyet 2-3 hét vagy 2-3 hónap alatt el lehet intézni. Hallatlanul sürgõs, ezért mi is siettetjük. Arra azonban nem kell számítani, hogy - bármennyire is kapunk a többi párttól, minden párttól, szakmai segítséget -, hogy az olyan nagyon gyorsan végbemegy.

Ebbõl következik, hogy egyetértek azokkal is, akik azt hangoztatták: ez a nyugdíjemelés nem oldja meg a nyugdíjrendszer és a nyugdíjasok problémáit. Igazuk van: nem oldja meg. A nyugdíjasok száma már 2 millió 900 ezer fölött van. Legtöbbjük legfõbb gondja természetszerûleg az, hogy egy nyomott bérrendszerben élték le az életüket, egy nyomott bérrendszer alapján állapították meg a nyugdíjukat, közben pedig megjelent egy olyan árinfláció, amely úgy halad, ahogy mindannyian ismerjük. A nyugdíj ettõl hallatlanul elszakadt.

(10.20)

Természetesen olyan nyugdíjrendszert kellene csinálni, amely beszámítja az életkeresetet - mi is ezt szeretnénk elérni, ez itt is szóba került -, ehhez természetesen az egész tb-rendszert, nyilvántartási rendszert át kell gyúrni, és közösen meg kell teremteni annak a lehetõségét is, hogy a társadalombiztosítási járulékokat sokkal szigorúbban fogjuk, sokkal szigorúbbak legyenek a behajtási szabályai, mint bármilyen más költségvetési bevételé, hiszen a szociális biztonság alapintézményérõl van itt szó. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage