Kovács Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Amint önök is tudják, két változatban kapták meg ezt a szociálistörvény-módosítást. A második változatra azért volt szükség, mert a korábban benyújtott elõterjesztés után - amelyet a parlament akkor nem kezdett el tárgyalni - egy sereg olyan törvénymódosítást hozott a tisztelt Ház, melyek befolyásolták a mi javaslatunkat is. Ezek elsõrendûen a gyermeknevelési támogatást érintik, de a munkanélküliek jövedelempótló támogatását is.

Itt szeretném elmondani önöknek azt, hogy mi a szociális törvény kétszakaszú módosítását fogjuk megcsinálni. Ez az elsõ, amelyben néhány rendszerszerû változtatás van - tényleg csak néhány -, és ezt követi egy olyan nagyobb léptékû változtatás, feltehetõen még az idén - nem feltehetõen; biztos vagyok benne, hogy beterjesztjük, remélem, önök is megtárgyalják -, amely kiterjedtebb, és jó néhány, a szociális, a jóléti rendszeren belüli szolgáltatást, ellátást fog szabályozni, illetve át fog alakítani. Itt különösen fontosnak tartom megemlíteni a családtámogatási rendszert, illetve a fogyatékosellátást, illetõleg azt a nagyon összekuszálódott rendszert, amelyet ugy hívunk, hogy a társadalombiztosítástól átvett rendszerek. Ezek szabályozási elõmunkálatai természetesen szintén folyamatban vannak, szakemberek hónapok óta dolgoznak rajta és hamarosan eljutunk oda, hogy elkezdõdhet a kodifikációs munka.

Az elõttünk lévõ törvénymódosítási javaslatnak néhány nagy pontját emelem ki. Ezek közül különösen fontosnak tartjuk a gyermeknevelési támogatás rendszerének az átalakítását. A lényegi változtatás itt valójában azt jelenti, hogy azt a feltételt, amely 180 nap biztosítási idõhöz köti a gyermeknevelési támogatás megítélhetõségét, elhagyni javasoljuk. Ez azt jelenti, hogy a gyermeknevelési támogatásból nem zárnánk ki olyanokat, akik viszonylag fiatal korban kezdtek szülni, vagy olyanokat, akiknek nem állt módjában ennek a 180 nap biztosítási idõnek a megszerzése. Ez a lépés összhangban van más, a gyest és gyedet érintõ szándékainkkal is, amelyek természetszerûleg az õket szabályozó törvényekben, illetve rendeletekben jelennek meg.

Ezt a kört érinti - az elõbbi módosítással összefüggésben - a népjóléti miniszter méltányossági lehetõségeinek a megváltoztatása is. Változtatást javasolunk a munkanélküliek jövedelempótló támogatásánál is, elsõrendûen azt, hogy a jövedelempótló támogatásban részesülõ vállalhasson alkalmi munkát, mégpedig az általa megkapott támogatás 50 százaléka erejéig. Ennek a változtatásnak az a lényege, hogy a jövedelempótló támogatás a minimálnyugdíj 80 százalékáig terjedhet - ez ma 6720 forint. Azt ne várjuk el, hogy ebbõl valaki meg tudjon élni. Ha viszont módja van arra, hogy munkát vállaljon, ne kényszerítsük õt a feketemunka-vállalásra.

Van egy csomó olyan javaslat, amely kodifikációs jellegû, és a törvény életbelépése óta eltelt néhány év alatt összejött tapasztalatok alapján változtat elsõrendûen a szociális intézményeket, szolgálatokat fenntartó önkormányzatok tevékenységén.

Azt is javasoljuk, hogy maradjon ki a törvénybõl az a bizonyos közösségi munkavégzés, amelyet néhány évvel ezelõtt egy módosítással emeltek a törvénybe. Úgy gondoljuk - és ez a tapasztalat -, hogy nagyon kevés önkormányzat élt ennek a munkavégzési lehetõségnek az alkalmazásával, nagyon kevés helyen történt ilyen, sok hatását nem láttuk. Azt javasoljuk inkább - amint az elõbb említettem -, hogy a munkanélkülieknek, különösen a jövedelempótló támogatásban részesülõknek legális munkavállalásra adjunk lehetõséget.

Ami a gyet, tehát a gyermeknevelési támogatás kérdését érinti, mi természetesen azt szerettük volna, ha ez a módosítás már január 1-jétõl hatályba lép, ezért adtuk be tavaly õsszel a szociális törvény módosítására vonatkozó elsõ javaslatunkat, azonban - elsõrendûen anyagi okok miatt - ezt nem lehetett megcsinálni.

Még azt is szeretném elmondani önöknek, hogy a munkanélküli jövedelempótló támogatási rendszernek, illetve a szociális szolgáltatási, segélyezési rendszereknek a közös, egy egységben történõ átalakítására szintén szakmai munka folyik; és elmondom azt is, hogy az önkormányzati szociálpolitika, a szociális segélyezési rendszer, a szociális minimum tekintetében is folyik a szakmai munka, amelynek az eredménye kora tavasszal már látható lesz. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage