Bársony András Tartalom Elõzõ Következõ

BÁRSONY ANDRÁS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Nagyon röviden szeretnék reagálni mindarra, ami elhangzott.

Az illúziókat nem egy választási ígéretsorozat keltette. Az illúziókat a tömegekben, vagy ha úgy tetszik, a választópolgárokban az keltette, hogy az elõzõ kormány a négy éven keresztül végig és a választás idõszakában is azt állította, hogy a helyzet gazdaságilag nem is olyan rossz, mint amilyen rossznak végeredményben bizonyult. Nem választási ígéreteket kellene számon kérni, hanem azt kellene megnézni, hogy milyen a kassza állapota. Csak idézni tudom a pénzügyminiszter urat, amikor arról beszélt korábban itt, a Ház elõtt, hogy a kassza állapotánál már nem a kasszakulcsot kell keresni, hanem magát a kasszát, mert így áll az ország helyzete.

Éppen ezért szeretném mindenkinek a figyelmébe ajánlani azt az apróságot, hogy idézni lehet a korábbi jegyzõkönyvekbõl és persze célszerû is, csak azt kéne elmondani hozzá, hogy mikor hangzott el és milyen költségvetési pozícióhoz kapcsolódott az adott felszólalás. Mert az elmúlt négy év bármelyik költségvetése kedvezõbb helyzetben találta az országot, mint a mostani. Végül pedig az nem a választási ígéreteknek felróható, hogy az ország anyagi helyzete ilyen, mint amilyen, hanem a négy éves kormányzás eredményének is betudható.

Úgy gondolom tehát, hogy ha egy választási kampányban elhangzanak helyzetmegállapító, mások által ígéretnek felfogható kijelentések, azok többek között a kormány által bemutatott gazdasági helyzetre vagy az ahhoz kapcsolódó elemzésekre hagyatkoznak. Márpedig az elõzõ kormány úgy állította be az ország gazdasági helyzetét, mint amilyen nem volt az átadáskor. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage