Tóth Tihamér Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TÓTH TIHAMÉR (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A most tárgyalt, a szociális igazgatásról és ellátásról szóló módosító törvényjavaslat vitájában kormánypárti képviselõktõl megtudhattam azt, hogy ezen javaslat elsõsorban azokat a rendelkezéseket, azokat a változtatásokat tartalmazza, amelyekkel kapcsolatban az elmúlt parlamenti ciklusban az MSZP és az SZDSZ képviselõi nem értettek egyet. Nem ez az elsõ ilyen módosító törvényjavaslat. Mondtuk már korábban a szövetkezeti törvénynél is, hogy ezek az úgynevezett presztízsmódosítások.

Nem kívánok általánosságban és hosszabban foglalkozni e javaslattal, csak egy egészen szûk részét kívánom felszólalásomban érinteni, annak ellenére, hogy néhányan már utaltak rá. Ez az úgynevezett közösségi munkavégzés.

Nincs még egy éve sem, hogy ez az intézmény bevezetésre került, alig van mérhetõ tapasztalat az országban errõl, és ma a kormány úgy akar dönteni, hogy megszünteti ezt a lehetõséget. Hangsúlyozom, a hatályban lévõ törvényjavaslat nem azt mondja, hogy azokat a munkanélkülieket, akik hat hónapja nem tudnak dolgozni, munkára kell kényszeríteni. Nem! Az önkormányzat felajánlhat részükre munkát.

Tehát amikor hatályon kívül helyezni tervezik ezt a rendelkezést, akkor elsõsorban önkormányzati jogosítványt csorbítanak és úgy érzem - mint a parlament önkormányzati bizottságának egyik tagja -, az önkormányzatok érdekében szükséges felemelnem a szavam, hogy az önkormányzatok megszerzett jogait ma ennek a parlamentnek nem volna ildomos csorbítani és szûkíteni, még akkor sem, ha azzal nem mindig és minden helyütt tudnak élni.

(11.30)

Ez a kérdés megoldásának egyik oldala.

De nézzük, mi van a másik oldalon! Elhangzott - ugyancsak kormánypárti képviselõ részérõl -, hogy ezáltal egy újkori kényszermunka kerül megszüntetésre. Különbözõ szép jelzõket lehet adni törvényi rendelkezéseknek, de utána kellene nézni, valóban volt-e ebben az országban ezen rendelkezés hatálybalépését követõen kényszermunka. Én nem találkoztam vele sehol sem, pedig elég sokhelyütt megfordultam.

Nézzük tovább a másik oldalt! Ez a módosítási javaslat tartalmaz egy olyan rendelkezést, amely korábban nem szerepelt a törvényben, hogy a jövedelempótló támogatás mellett alkalmi munkát lehet vállalni. Na de kérem, háromezerháromszáz-valahány forintért mennyi ideig lehet alkalmi munkát vállalni? Egyáltalán elképzelhetõ, hogy ez két napnál több munkavégzést jelent? Illetve: milyen anyagiak megszerzését biztosítja ez a munkanélküli számára? Ugyanis ezzel a módosítással hatályon kívül helyeznek egy olyan rendelkezést, amely a minimálbér felsõ határáig tette lehetõvé a közösségi munkavégzés elrendelését.

Csorbítom az önkormányzatok jogait. A munkanélkülinek azt mondom, hogy egyik oldalon adok egy lehetõséget, hogy önként vállalhasson munkát, nevetséges összegû - 3300 forintos - felsõ határig, ugyanakkor megszüntetem azt a lehetõséget, hogy a minimálbér erejéig, határáig az önkormányzat foglalkoztatást írhasson elõ neki. Tessenek megkérdezni a polgármestereket - gondolom, nem kevés számban vannak az országban szocialista vagy szabaddemokrata polgármesterek -, mit jelent egy-egy önkormányzatnak, amikor a dolgozni nem akaró munkanélküliek csak a segély napján dörömbölnek az önkormányzatnál!

Még egyszer nagyon kérem kormánypárti képviselõtársaimat, gondolják végig, amirõl itt röviden szóltam. És ha úgy érzik, hogy körzetükbõl szerzett tapasztalatok alapján elfogadhatók az érvek, akkor szíveskedjenek támogatni azon módosító indítványainkat, amelyek ezen rendelkezések további hatályban maradásának érdekében fognak megszületni. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage