Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársak! Az önök elé beterjesztett határozati javaslatban a 25/1994-es határozat megváltoztatására kérjük a parlament döntését. A módosítást a következõk teszik szükségessé:

Amint a tisztelt Ház elõtt ismeretes, 1992 október vége óta a Duna egyoldalú elterelése miatt jelentõs vízhiány jelentkezett a Szigetközben. A Duna fõ medrében a vízállás több méterrel csökkent, ennek következtében Szigetköz jelentõs részén lesüllyedt a talajvízszint, károsodott a mezõgazdasági termelés, és kiszáradtak a nagy természeti értéket képviselõ mellékágak. Mindennek személyesen többször is tanúja voltam.

A vízhiány csökkentésére, a halaszthatatlan kárenyhítés érdekében, az érvényben lévõ országgyûlési határozat alapján átmeneti intézkedésként sor került a Mosoni-Duna számára érkezõ vízhozam megosztására és dízelszivattyúk beállítására. A kormány szükségesnek ítélte, hogy e beavatkozások hatásait figyelemmel kísérje és értékelje. A szakértõi vizsgálat szerint ezen beavatkozások gyakorlati haszna igen csekély volt. Nem jött létre a természetvédelem által elõírt vízszint és vízsebesség a mellékágakban, így feltétlenül és egyértelmûen több vízre van szükség.

Kilenc lehetséges új megoldás vizsgálata után a szakértõk többsége - ideiglenes kárenyhítõ intézkedésként - a fenékküszöb segítségével való vízpótlásra tett javaslatot. Megjegyzem, hogy bizonyos terminológiai vita van a "fenékküszöb", illetve a "fenékgát" jelentése kapcsán, de mindnyájan tudjuk, tulajdonképpen mire gondolunk.

Az 1995. január 25-ei magyar-szlovák miniszterelnöki találkozón körvonalazódott egy átfogó, de ideiglenes megegyezés lehetõsége. Ez alapján másodpercenként négyszáz köbméter víz érkezne a Duna fõ medrébe, a Mosoni-Duna számára másodpercenként negyven köbméter vizet adna a szlovák fél, és - már az elõzetes megegyezések szerint is - három köbméter a szivárgó csatornán keresztül érkezne.

A Mosoni-Duna számára a másodpercenkénti negyven köbméter vízmennyiség súlyos viták következtében alakult ki. Minden bizonnyal ez lesz az egyik fõ kérdése a további vízszolgáltatásnak. A magyar oldali hullámtér ideiglenes vízpótlására fenékküszöb épülne a Duna 1843-as folyamkilométerénél. A hullámtérre bevezetendõ vízmennyiség szabályozására technikai segédeszközként a dunakiliti duzzasztómû hajózsilipjének felsõ elzáró szerkezetét használnák fel.

Tisztelt Képviselõtársaimá! A magyar-szlovák miniszterelnöki megegyezés alapján a kormány javasolja az Országgyûlés számára, hogy korábbi határozatát módosítsa. A módosításban szereplõ megoldás a következõ elõnyökkel járna: ez a vízpótlás hatásos kárenyhítõ intézkedés a szigetközi lakosság érdekében, az ideiglenes fenékküszöb változtatható, és jelentõs vízmennyiség bevezetését teszi lehetõvé a hullámtéri mellékágakba. A fenékküszöb - ideiglenes jellege és kárenyhítõ célja miatt - nem gyengíti a hágai perbeli helyzetünket. A Külügyminisztérium e tekintetben számos alkalommal körültekintõen tájékozódott.

Hangsúlyozni kívánom, hogy a javasolt megoldás csak ideiglenes jellegû, nem jelenti a dunakiliti duzzasztómû eredeti tervek szerinti használatát. A kormány a beavatkozás következtében kialakuló helyzetet egy monitoring rendszer segítségével követi nyomon, és ennek eredményérõl az Országgyûlést 1995. december 31-éig tájékoztatja.

A kormány tudatában van annak, hogy az ideiglenes vízpótlás itt bemutatott változata is csak csökkenti, de teljesen nem oldja meg a felmerült problémákat. Azonban a környezet védelmének és a helyi lakosság érdekeinek figyelembevétele után ezt a megoldást tartja a legelfogadhatóbbnak. Kérem képviselõtársaimat az elõterjesztés megvitatására, és arra, hogy támogató döntésüket - a szigetközi élõvilág és a lakosság már eddig is jelentõs kárának enyhítése érdekében - mielõbb hozzák meg. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage