Bársony András Tartalom Elõzõ Következõ

BÁRSONY ANDRÁS, a külügyi bizottság alelnöke: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az elõttünk fekvõ országgyûlési határozati javaslatot a külügyi bizottság megtárgyalta, és 1 tartózkodás mellett általános vitára ajánlja a tisztelt Háznak.

Ennek a tárgyalásnak a kapcsán elhangzott néhány megjegyzés. Az egyik: nem kifejezetten terminológiai jellegû vitának tartjuk azt, amire miniszter úr is utalt már, hogy tudniillik fenékküszöb, fenékgát, ne adj' isten! keresztgát, amit egyébként a javaslat tényszerûen tartalmaz.

(11.50)

Arról van szó ugyanis: egy dolog persze, hogy a médiában egy már jól begyakorolt kifejezés hogyan jelenik meg, más azonban, a dolog nemzetközi vonatkozása tekintetében a pontos terminológiai fogalmazás, és e vonatkozásban nyilvánvalóan nem tekinthetünk el annak a jelzésétõl, hogy éppen a hágai kereset és az ott használatos hivatalos nyelvhasználat miatt mindenképpen a "fenékgát" elnevezés alkalmazását fogjuk javasolni a szövegben.

Szeretném arra is ráirányítani a figyelmet, ami szintén szerepel a határozati javaslatban, nem a vízpótlást, hanem magát a mûvet tekintjük ideiglenesnek, amelyet létre kell ilyen formában hozni. Ez tehát látszólag csak egy szórendi változtatás, valójában azonban arról van szó, hogy a vízpótlást hosszú távon kell biztosítani, és ennek ideiglenes eszköze csupán a fenékgát létrehozása. Úgy gondolom, ez az apró változtatás azt is indokolja - nem kell részletesebben kitérni majd arra -, hogy maga a mû tényleg ideiglenesen hozandó létre.

Azt szeretném elmondani még tájékoztatásként a tisztelt Háznak - meghallgatva a szakértõk véleményét, fölkészülve arra a lehetõségre, hogy a hágai perben milyen lehet az esélye Magyarországnak e mû létrehozása esetén -, hogy a szakértõk döntõ többségének egybehangzó álláspontja szerint Magyarország csak a kárenyhítési kötelezettségnek eleget téve tudja érdekeit megfelelõen megvédeni a hágai bíróság elõtt. Ha ezt nem tennénk meg, akkor valószínûleg romlanának az esélyeink a bíróság elõtt. Ennek az ideiglenes fenékgátnak a létrehozása e tekintetben megfelel a kárenyhítési kötelezettségnek, e tekintben mindenképpen pozitív a javaslatunk.

Végezetül szeretném azt is elmondani ezzel kapcsolatban, hogy a hágai per kilátásait és a továbbiakat tekintve úgy gondolom, hogy a továbbiakban a dolog megtisztítandó a politikai felhangoktól. Öt évvel a rendszerváltás után - bár a dátumon egyesek vitakoznak - én úgy gondolom, és az volt a bizottság többségének is az álláspontja, hogy a dolgot helyére kellene tenni, mûszaki problémává kellene avatni. Majdnem azt mondtam, hogy "degradálni", valójában inkább "fölavatni" mûszaki problémává, megtisztítva azoktól a politikai felhangjaitól, amelyek nem feltétlenül szükségesek a továbbiakban. E tekintetben támogatjuk azt az elképzelést, amelyet a környezetvédelmi bizottság is ajánlott a tisztelt Országgyûlésnek.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage