Szabó Lajos Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Deutsch Tamás képviselõtársam elég súlyos szavakat mondott onnan fentrõl. Nagyon szeretném kérni õt arra, hogy amikor a magyar parlament felsõ pulpitusáról szól, legyen iszonyúan megfontolt külpolitikai szempontból azt illetõen, hogy mit mond, különösen akkor, amikor bevezetõ szavaiban ezt a kormányt - amely az elõterjesztést benyújtotta - határozottan más irányból vette kritika alá, mint azt Hasznos úr tette azt megelõzõen. Nevezetesen azt mondta, hogy ez a kormány túllépte a hatáskörét akkor, amikor ....

Nagyon szeretném mondani, hogy ennek a kormánynak az a legfõbb kötelessége az alkotmányból származtatva, hogy kormányozzon. Ez a demokratikus rendszer, amelyet gondozunk, meghozta azokat az intézményeket, amelyek ezt a cselekvését ellenõrizhetik, így egyikeként, legfõbb ilyen szervként ezt a Házat, a Parlamentet, amelyben ülünk. Amikor a kormány kormányoz, akkor ebbe beletartozik az a külpolitikai irányvonal és cselekvés is, amely, azt hiszem, elsõ számú érdeke ennek az országnak, nevezetesen az, hogy integrációs törekvéseink végre elõrejuthassanak, s azt hiszem, számos helyrõl halljuk azt, hogy ezen integráció felé - az euro-atlantiról beszélek, azt hiszem, egyértelmûen érthetõ mindenkinek - csak és csakis akkor tudunk elõrelépni, ha közös dolgainkat végre rendezzük, és nyilván a szomszédainkkal.

Ezért kérem az iszonyú felelõsséget minden olyan kérdés taglalásakor, amikor a Duna-medence egészérõl és annak végre felzárkózási lehetõsége megnyitásáról vitatkozunk. Köszönöm a figyelmet.(Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage