Pallag László Tartalom Elõzõ Következõ

PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Vésztõ polgármestere, Kaszai János, megyei szinten lakossági fórumot hívott össze a vasút átszervezésével kapcsolatban. Idézek a meghívóból: "A tervezett intézkedések súlyosan érintik a Békés megyében levõ valamennyi vasúti szárnyvonalat. Csapást mérnek az egyébként is elmaradott országrészekre, végleges lemaradásukhoz vezetnek. Ezt felismerve, az érintett települések lakossága ellenérzésekkel reagál a csak és kizárólag gazdasági szempontokat figyelembe vevõ tervezett intézkedésekre. A vasutak megtartása érdekében eddig jó néhány rendezvényre sor került, s jött létre a nemzeti mozgalom a vasútért elnevezésû társadalmi tömörülés is. Önkormányzatunk a mozgalommal közös szervezésben '95. január 27-én, 14 órai kezdettel tart fórumot a vésztõi Sinka István mûvelõdési központ nagytermében, amelyre Önt tisztelettel meghívom."

Tisztelt Miniszter Úr! Nagy felháborodást váltott ki a fórum résztvevõibõl a tárca passzív magatartása. Úgy értékelték az emberek, nem tõrödnek a térség gondjaival, bajaival - bezzeg, amíg a választás tartott stb. stb. Nagyon sok értékes gondolat, javaslat, megoldás hangzott el, amit az illetékeseknek hallani kellett volna. Képviselve volt Békés megye önkormányzata és azok az önkormányzatok, amelyek érintve vannak a vasúttal. A vasút átszervezésével kapcsolatban megyénk részérõl pozitív a hozzáállás a megmaradáshoz, a fenntartáshoz és a mûködtetéshez. Nem lebontani, elpusztítani kell, ami már megvan, hanem közösen megtalálni a megoldást.

(14.10)

Jelen volt még a választókerület országgyûlési képviselõje is.

A lehetõségekhez mérten nagyon sokan hozzászóltunk. De amit a tárcától vártak és hallani akartak, azt más nem mondhatta el.

Kérdezem miniszter urat, mi az oka az érdektelenségnek, miért nem képviseltette magát a közlekedési tárca, valamint a meghívottak között szereplõ környezetvédelmi tárca is.

Várom válaszát miniszter úr.

Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage