Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! A vésztõi meghívásnak személyesen valóban nem tudtam eleget tenni. Jelzem, az elmúlt három hónapban 25 városban, illetve községben jártam. Minden alkalommal szóba került a vasút. Egyébként minden hétvégén, rendszerint szombat-vasárnap is ebben az ügyben voltam.

Ez természetesen elsõsorban a MÁV vezetõinek a feladata. Történetesen Vésztõn járt a MÁV elnöke és a MÁV vezérigazgatója is. Errõl részletesen beszámoltak. Tudomásom szerint - a tájékoztatások alapján - az összes lehetséges változatot, megoldást fölvázolták.

Nem hiszem, hogy minden alkalommal a miniszternek módja lenne az összes magyar településen ezt végigjárni, és végig elmondani azt, amit itt, a parlament elõtt is három-négy alkalommal. Tizenegy sajtótájékoztatót tartottunk, kétszáz írásos anyagunk jelent meg ezzel kapcsolatban.

Jelen pillanatban a MÁV vezetõi az országban felvilágosító, magyarázó tájékoztatást tartanak, és olyan akciókat, amelyek során elmondják, hogy hol, mikor, miért, milyen módon fognak megegyezni az önkormányzatokkal, a helyi képviselõkkel, az érdekképviseletekkel. Az októberi kormányhatározat kimondja, hogy csak akkor és kifejezetten akkor lehet vonalszüneteltetésrõl egyáltalán beszélni, amennyiben ez a helyi érdekképviseletek, az önkormányzatok bevonásával, a velük való egyeztetés alapján történt.

Jelezni szeretném: semmiféle önkényes bezáráshoz, szüneteltetéshez nem járulok hozzá - egyébként egyelõre konkrétan nem került szóba ilyen. Az egyeztetések folyamatban vannak. Az egyeztetés elmaradása vagy nem megfelelõ végzése miatt, mint amilyen például legutóbb egy alkalommal Somogyban történt, máris intézkedtem: történjék egy újabb egyeztetés február 15-én.

Nagyon is odafigyelünk erre. S mindenütt ahol lehet, személyesen is igyekszem ott lenni ezeken a megbeszéléseken. De a MÁV elnökének, vezérigazgatójának, munkatársainak az elsõdleges feladata ezt elvégezni.

Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage