Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Miként arra volt szíves utalni, november 25-én az ön által akkor benyújtott interpelláció keretében ez ügyben már szót váltottunk egymással. Nagyon õszintén azt kell mondanom, hogy az akkori véleményemet nem kell korrigálnom. Következésképp az akkori válaszomat is csak megismételni tudom, és miután az idõ nagyon rövid, mindössze három pontra szeretnék utalni.

Gazdaságunk kétségkívül nincs rózsás helyzetben, elsõsorban egyensúlyi oldalról, más területeken viszont vannak pozitív jelek is a magyar gazdaságban. Semmiként nincs olyan krízishelyzet, hogy az alkotmányos berendezkedéstõl független hatáskörû, jogkörû szervezet létrehozását, mint amit képviselõ úr ajánl, gazdasági tanács létrehozását kellene fontolgatnunk, amely a kormány és a parlament közé ékelõdik be. Másrészt viszont, és ebben ma is teljes közöttünk az egyetértés, szükség van arra, hogy mind szélesebb körben meghallgassuk azoknak a szakértõknek a véleményét is, akik nem a kormánypártok vagy az ellenzék padsoraiban ülnek, kutatóintézeteket, független szakértõket. Jó lenne, ha a gazdaságpolitika nem elsõsorban politikai viták terepe lenne. Erre ugyan túl sok esélyt én személy szerint nem látok, hiszen akkor az ellenzék nagyon nehezen tudná bírálni a mindenkori kormánypártok gazdaságpolitikáját, de talán azért lehet közeledni egymáshoz. Talán egy jel az éppen tegnap megtartott ilyen konzultatív tanácskozás, amely messze nem kizárólag a parlamentben helyet foglaló pártok gazdasági szakértõinek véleményét vette figyelembe. Ilyen a bizottságokban folyó munka, ilyen a tudományos mûhelyek bekapcsolása, a készülõ gazdaságpolitikai stratégia és modernizációs program is ennek keretében készül, tehát a fórumok megvannak, ennyit szeretnék mondani. A gazdasági tanács felállítása egy nagyon súlyos krízishelyzet esetén lehetséges, nagy hatalommal, kormány fölötti szervként. Nincs ilyen helyzet.

Miután letelt a két percem, készségesen elmesélem képviselõ úrnak - unter uns gesagt -, hogy miért mondtam le. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage