Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Kedves Képviselõ Úr! Nagyon köszönöm, hogy feltette ezt a kérdést, mert így nagyobb nyilvánosság elõtt tudunk errõl a problémáról beszélni, amely ügyben valóban sokan fordultak hozzánk és tették szóvá ugyanazt, amit képviselõ úr is elmondott.

El kell mondanom azt, hogy a tanév ügyeinek megszervezése, tervezése természetesen jóval korábban kezdõdik. Az, amirõl képviselõ úr beszél, nevezetesen például a szünetbeosztás, 1994 márciusában már megtörtént. Tehát egy olyan mûvelõdési és közoktatási minisztériumi rendelet alapján történt, ami még az elõzõ ciklushoz kötõdik. Úgy gondolom, nem szükséges és nem feltétlenül kell ezeket a terveket felborítani, tekintettel arra, hogy az iskolák erre tervezték elõre az egész éves programjukat. De van megoldás akkor, ha jó néhány iskola és valóban a szülõk azzal a kérdéssel fordulnak hozzánk, a képviselõ úrhoz vagy akár másokhoz is, amit itt elmondott. Ugyanis az a rendelet, amire az elõbb hivatkoztam, a 4/1994-es rendelet - amely '94 márciusában született - kimondja, hogy az iskola a téli és a tavaszi szünet idõpontját, a szünetre megjelölt idõszak hosszának megtartásával, az iskolaszék kezdeményezésére a (2) bekezdésben meghatározottaktól eltérõen is megállapíthatja. A döntéshez be kell szerezni a fenntartó egyetértését.

Tehát azt javaslom azoknak az iskoláknak, akik ezzel a lehetõséggel élni kívánnak, tehát össze kívánják kötni a húsvéti ünnepeket a szünettel, hogy forduljanak az iskolaszékhez. Az iskolaszék vélhetõen továbbítja a kérdést az iskolafenntartóhoz, és a fenntartó dönthet így.

A jövõre nézve pedig szeretném elmondani, hogy nem tartom helyesnek ezt a gyakorlatot. Tehát egyetértek képviselõ úr felvetésével, és a következõ, tehát a '95/96-os tanévet már úgy tervezzük, hogy a húsvét beleessen az iskolai szünetbe. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage