Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõház! Tisztelt Miniszter Urak! Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye helyi, megyei önkormányzati vezetõi, képviselõi, a MÁV és a közúti igazgatóságok regionális és megyei vezetõi és mi, országgyûlési képviselõk február 3-án egy megtisztelõ, de nagyon szomorú meghívásnak tettünk eleget Nyíradonyban. A konzultáció a kelei régió vasúti közlekedési helyzetérõl és racionalizálási intézkedéseirõl szólt. A konzultáció vezetõje Kálnoki Kis Sándor, a MÁV Rt. vezérigazgatója volt, aki hangsúlyozta, hogy a tervezett racionalizálási intézkedések - ez vonatjáratok csökkentését, mellékvonalak és kisvasút esetleges szüneteltetését avagy megszüntetését jelentheti e régióban - politikai döntést igényelnek.

A konzultáció részvevõi, mi, országgyûlési képviselõk is - az e régióban élõ lakosság jövõjét véleményünk szerint jelentõsen befolyásoló, gazdasági- társadalmi, pénzben kifejezhetõ és pénzben ki nem fejezhetõ, elsõsorban negatív hatásai miatt - igen lelkiismeretesen felkészülve, széles lakossági, választói, vagyis politikai álláspontot képviselve jelentünk meg. Persze ennél sokkal többrõl esett szó - Baja miniszter úrnak szólok - talán hasznos lett volna egy készítendõ területfejlesztési koncepcióhoz. Reméltük mi, naivak, hogy a politikai döntést meghozó kormány illetékes tárcái kíváncsiak ezekre a véleményekre. Csalódnunk kellett. A konzultáción a politikai döntést meghozó kormány illetékes tárcáinak képviselõivel nem volt szerencsénk találkozni.

Kérdezem miniszter urakat, hogy vajon ezek után komolyan érdekli-e a kormányt az önkormányzati és az országgyûlési képviselõk véleménye az egyes térségek - kiemelten e válsághelyzetben élõ keleti régiók - infrastruktúrájának a visszafejlesztési ügye. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage