Czoma Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az elõzõ kormány a Mezõgazdasági Alap terhére pályázatot hirdetett meg a gazdálkodó emberek számára. Nagyon sokan élni kívántak a lehetõséggel, ugyanis arról volt szó, hogy gépvásárlásra és egyéb mezõgazdasági beruházásra 500 000 forint vissza nem térítendõ támogatást és alacsony kamatú hitelt lehet kérni. Persze nem volt az sem mindegy, hogy ki készíti el a pályázatot, mert néhány "ügyes" embernek ez jó hasznot hozott, hiszen 10 000-40 000 forintot kértek ezekért a beadványokért a készítõk.

Néhány gazdálkodó embernek sikeres is volt a pályázata, de 1994 júniusában Zala megyében már olyan értesítést kaptak a pályázók, hogy pályázatukat elfogadták, de a pénz elfogyott, igényüket regisztrálták, s majd akkor kapnak pénzt, ha az új kormány biztosít erre bizonyos összeget.

Sajnos, a mai napig sem biztosított. A pályázók több tízezer forintot fizettek a pályázat elkészítéséért, ez jó üzlet volt néhány pályázatkészítõnek. A gazdálkodni akarók pedig hoppon maradtak, jól ráfizettek, fõleg ha még azt is hozzávesszük, hogy erre alapoztak, amikor a földhöz hozzájutottak. Ez is egy módszer volt a gazdálkodni akarók kedvcsinálására.

Ha a mezõgazdaságot helyre akarjuk állítani, nem szabad így bánni a gazdálkodó emberekkel.

Kérem a miniszter urat, akiknek elfogadták a pályázatát, azoknak folyósítsák a pályázaton elfogadott pénzösszeget, mert várják azok az emberek, és az is biztos, hogy ez az ország felemelkedését szolgálná.

Kérdezem a miniszter urat, mit kíván tenni ennek érdekében. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage