Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! A Mezõgazdasági Fejlesztési Alap feltételeit 1994-tõl lényegesen megváltoztatták. Ez politikai indíttatású akció volt, hiszen szinte hetek alatt elfogyott az elsõ keret, hónapok alatt a pótkeret, mintegy ötezer pályázó nem jutott pénzhez, még 10 000-40 000 forintért drágán elkészített pályázatok benyújtása esetén sem. De legtöbben a pályázatukat sem nyújthatták be, mert idõközben leállították az egészet. Ez a támogatási rend pénz hiányában nem folytatható. Mi 1995-re olyan rendszert dolgoztunk ki, amely jelentõs, és az egyszerû emberek számára is elérhetõ támogatást nyújt a mezõgazdasági termelõi körben.

A 187/1994. számú kormányrendelet alapján a hitelkamatok 70 százalékát megtérítjük mezõgazdasági gépek vásárlása esetén, és ezt a támogatást megkapják a banki megítélés szerinti úgynevezett hitelképtelen kistermelõk is lízingkonstrukcióban vagy bérmunka-konstrukcióban.

Építési, ültetvénytelepítési beruházásokhoz is igényelhetnek támogatásokat a kistermelõk is, attól kezdve, hogy a parlament az alapokról szóló törvényt elfogadja. Remélem, ez március elejére meglesz.

Az elutasított pályázókat külön is értesítjük. Módjuk lesz így az új feltételek alapján megszerezni ezeket a támogatásokat. A kisemberek addig húzzák a rövidebbet, amíg össze nem fognak és addig, amíg nélkülük alakítják ki a támogatási szabályokat, amit mi szeretnénk mindenképpen elkerülni. Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage