Mészáros István László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Tisztelt Miniszter Úr! Az elõzõ kormány akaratának megfelelõen a jövedéki törvény és végrehajtási rendeletei 1993-ban a háztartási tüzelõolaj vásárlásának területén jegyrendszert vezettek be. Az intézkedést annak idején azzal indokolták, hogy sok visszaélés tapasztalható a tüzelõolaj-piacon. A jegyrendszer alkalmasságát a probléma kezelésére azonban akkor is - és a mai napig is - számos ember vitatja. Az idõközben keletkezett tapasztalatok alá is támasztják az eredeti kritikákat. A jegyrendszer, túl azon, hogy abszolút piacidegen, alkalmatlannak mutatkozik a nagyobb léptékû visszaélések megakadályozására, így olyan visszaélések megakadályozására, mint például a tüzelõolaj rendeltetésellenes termelési célú felhasználása, vagy az adóeltitkolás, bizonylathamisítás és az úgynevezett olajszõkítés - és még sorolhatnám az ügyeket, hogy melyek megakadályozására alkalmatlan a jegyrendszer.

(15.20)

A feltárt esetek azt mutatják, hogy nem a kiskereskedelem és a lakossági felhasználás az igazi területe a visszaéléseknek, hanem a tüzelõolaj nagybani forgalmazásának a területe. A jegyrendszer tehát egyáltalán nem okoz gondot az úgynevezett olajmaffiának, annál több kellemetlenséget okoz viszont a lakossági fogyasztóknak. Ez azt mutatja, hogy a problémák kezelése másfajta megoldást tenne szükségessé.

Kérdezem ezért a tisztelt pénzügyminiszter urat - bár megjegyzem, a kérdést eredetileg az ipari és kereskedelmi miniszter úrhoz címeztem -, gondolkodik-e a kormány a jegyrendszer megszüntetésérõl, és ha igen, mikor kívánja megtenni az ehhez szükséges lépéseket? (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage