Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Tökéletesen egyetértek az elemzésével, a hto-utalvány valóban nem alkalmas az eredetileg kitûzött cél megvalósítására. A manipulációk végleges megszüntetésének, visszaszorításának természetes eszköze, ha az úgynevezett háztartási tüzelõolajat mint kedvezményes árú terméket szüntetjük meg.

Ez a tüzelõolaj árának körülbelül a háromszoros emelkedését vonná maga után. Ez két következménnyel járna. Az egyik következmény, hogy csak az tudná megvásárolni, akinek van elég pénze, a másik pedig, hogy egy kiegyenlítõ szociálpolitikai támogatási rendszerrel kötnénk össze ennek a kedvezményes árú terméknek a forgalombahozatalát, illetve ennek a megszüntetését.

Ez az utóbbi látszik célravezetõnek. A kormány, illetve a megfelelõ szakemberek foglalkoznak az üggyel. A megvalósítás akkor lehetséges, ha a tüzelési idény befejezõdik, ez pedig '95. április 30. Erre az idényre az utalványokat már megvették, az olajat betárolták, tehát május 1-jétõl lehet végrehajtani a változtatást. Én személy szerint a szociálpolitikai támogatási rendszer kidolgozása mellett vagyok. Minden bizonnyal a kormány bölcs lesz, és a legjobb megoldást fogja választani. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage