Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Azért én válaszolok a miniszterelnök úr nevében, mert a mûemlékvédelem hozzám tartozik, és ehhez kötõdõen az épületek elhelyezésében van némi kompetenciám.

Elvileg a kormány egyetért az ön felvetésével, és mi magunk sem tartjuk azt jónak, hogy a kormányzati szervek a Parlamentben kerültek elhelyezésre. A második világháború óta áll fenn ez az állapot. Valóban, az elõzõ kormány is foglalkozott a kormánynak a Parlament épületébõl való kiköltöztetésével. Ismertek ezek a tervek. Mi többször elmondtuk, ezen az úton nem kívánunk járni.

Szeretném önt tájékoztatni arról, hogy - ámbátor még egyszer mondom, alkotmányjogilag is, a munkafeltételek szempontjából is egyetértünk az ön felvetésével - a szakértõi tárgyalások és a szakértõi munkák azt mutatják, hogy itt rendkívül jelentõs összegrõl, az átköltöztetés idõszakában több száz millió forintos költségrõl van szó, ugyanakkor az átköltözés idõszakában a kormányzati munkafeltételek sem megalapozottak és nem megfelelõek.

Éppen ezért, mivel az eddigi szakértõi munkák azt mutatják, hogy talán egyedül a Földmûvelésügyi Minisztérium lehetne olyan épület, ahol az átköltöztetés a legkisebb költséggel és a legkevesebb gonddal megvalósítható lenne, azonban ennek a feltételei sem kimunkáltak. Még egyszer mondom: a költségvetés mai helyzetében és az ország mostani válságos állapotában nem tartjuk indokoltnak sem azt, hogy több száz milliós presztízsberuházással elhelyezzük a kormányt, sem azt, természetesen, hogy az adott idõszakban a kormány hatékonysága - az átköltözésekkel járó procedúra miatt - csökkenjen.

Szeretném ugyanakkor tájékoztatni önt: mint ahogy az elõzõ kormányzati idõszakban, a mostani kormány is folyamatosan kiürített szobákat a Parlamenten belül. Tehát a kormányzat elhelyezése a Parlamenten belül csökkent, pont azért, hogy a képviselõi munkafeltételek javuljanak. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage