Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és településfejlesztési miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Az ön által felvetett problémát teljesen jogosnak ítélem. A helyzet az, hogy a Környezetvédelmi Felügyelõség valósan ítélte meg azokat a környezeti kockázatokat, amelyek egy közös üzemeltetés esetén elõállnak. Kétségtelen, szakmai vita volt arról is - és ez a vita bizonyos értelemben a mai napig is fennáll -, hogy veszélyes hulladéknak minõsíthetõ-e tulajdonképpen ez a szennyvíz.

Ugyanakkor viszonossági alapon van már egy másik területen, a szentgotthárdi szennyvizek kezelésénél egy olyan helyzet, amikor Ausztriába szállít Magyarország a közös szennyvíztisztítás jegyében. Véleményem szerint - tehát még egyszer mondom, viszonossági alapon és abban az esetben, ha az osztrák fél az arányos teherviselés jegyében az itt szikkasztott szennyvíz iszapját visszaszállítja hazájába - látok arra lehetõséget, hogy kiemelten gyors eljárás keretében visszatérjünk erre a kérdésre, és létrejöhessen ennek a szennyvíztisztítónak a közös beruházása, létrejöhessen az a megállapodás, amelyet ott az önkormányzat, illetve az ausztriai település köthet.

(15.40)

Azt tudom önnek ígérni - jelen pillanatban ugyanis be kell adniuk ehhez egy engedélyt -, hogy mindent megteszek azért, hogy ezt az engedélyt a lehetõ leggyorsabban vizsgálják felül, a lehetõ leggyorsabban kaphassa meg abban az esetben az engedélyt a közös üzemeltetésre a település, ha minden környezetvédelmi szempont maximálisan teljesül. Ha ez megvan, akkor én ígérem, hogy nem lesz akadálya annak, hogy ez a közös beruházás létrejöjjön. Köszönöm. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage