Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Az önhöz eljuttatott interpellációban próbáltam részletesen kifejteni egy konkrét intézmény konkrét gondját. Ez nem más, mint az Esztergomban mûködõ Kolping iskolai alapítvány által fenntartott iskola, amelyik kifejezetten hátrányos helyzetû fiatalok szakképzésére szervezõdött.

1992-ben a német és a magyar kormány együttmûködésének keretében megállapodás született egy ilyen program kialakításáról. Ezt a programot pályázat útján a Kolping nyerte el. Úgy látszik, az iskola el is kezdi a mûködését, hiszen a német fél - értsük alatta a német munkaügyi minisztériumot, illetve számos németországi Kolping-szervezetet - összesen 2 millió 257 ezer márkát, közel 200 millió forintot költött erre az iskolára. Áprilisban lesz az intézmény ünnepélyes megnyitója, félõ azonban, hogy ez a megnyitó - ahol egyébként a német minisztérium képviselõje, maga a miniszter is ott lesz - egybõl az ünnepélyes bezárása is lesz ennek az esztergomi intézménynek, hiszen a sajátos magyar oktatásfinanszírozási rendszer miatt 6 millió forint hiányzik ahhoz, hogy ebben az évben mûködni tudjon ez az intézmény.

Az eredeti kérdésem arra vonatkozott, hogy hajlandó-e, képes-e a magyar fél a korábbi ígéretének megfelelõen támogatni ezt az intézményt, noha eddig is sok mindent megtett, különösen a Munkaügyi Minisztérium a hátrányos helyzetû fiatalok szakképzésének fejlesztése érdekében. Az ön munkatársai a Munkaügyi Minisztérium részérõl az interpelláció beadása után - de nyilván nem ennek következtében - a múlt hét péntekén tárgyaltak az intézményben, és ott alaposan sorra vették a számba jöhetõ megoldásokat, lehetõségeket.

Így tehát az én kérdésem konkrétan már nem is erre vonatkozik, hanem arra, hogy azt a jogi keretet a két minisztérium, illetve az érintett minisztériumok közötti koordinálatlanságot kívánja-e valamilyen módon kezelni ön.

Nem árulok zsákbamacskát. Én el fogom fogadni az ön válaszát, amennyiben igent mond arra a kérésemre, hogy ön személy szerint kezdeményezni fogja egy olyan koordinatív testület vagy bizottság létrehozását, amelyben a Munkaügyi Minisztérium, a mûvelõdési tárca és a Pénzügyminisztérium kévpsielõi is helyet foglalnak, s aminek a feladata a hátrányos helyzetû fiatalok képzésének, szakképzésének elõsegítése.

Nem hiszem, hogy egy szocialista politikusnak kell ecsetelnem azt, hogy milyen megoldhatatlan nehézséggel küzd egy olyan fiatal, aki el sem végzi az általános iskolát, vagy épp hogy elvégzi, de nem tanulhat tovább, vagy más ok miatt hátrányos helyzetben van. Ma a fiatalok, a pályakezdõk munkanélkülisége az egyik legsúlyosabb, legégetõbb gond.

Éppen ezért kérem, hogy legyen kezdeményezõje ennek a koordinatív testületnek, mert ma ebben látom az elõrelépés lehetõségét. Köszönöm a szót. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage