Zsigmond Attila Tartalom Elõzõ Következõ

ZSIGMOND ATTILA (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A tüzelõanyag-kereskedõk jogszabályi elõírás szerint kötelesek megelõlegezni a háztartási tüzelõolaj fogyasztási adóját. Az ennek következtében kialakult helyzetrõl Rákosy Gergely ironikus regénye jutott eszembe. Ebben ugyanis az elszaporodott ürgék kiirtására indított vadászaton rossz fegyverek miatt alig néhány ürgét találtak el, de sokat terítettek le a vadászok kocsiját húzó bivalyok közül.

Az én történetemben épp az ellenkezõjérõl van szó: a túlhízó és túlszaporodó bivalyok vadászata közben a rossz fegyver és még rosszabb irányzék miatt az ürgék százával esnek áldozatul. Bocsánat a hasonlatért...

Merthogy az elõírás szerint a kereskedõ 80 forint 70 fillér beszerzési áron megveszi a liter olajat, és eladja 34 forint eladási áron. A 48 forint literenkénti különbözetet visszaigényelheti. Két bökkenõ van csupán: hogyan és mikor? A 48 forintból literenként 9,30-at - a beszerzési és eladási ár közötti áfakülönbözetet - negyedévenként, 39 forint 70 fillért folyamatosan. Vagyis várhat békében.

A fogyasztási adó és a különbözeti áfa megelõlegezési kötelezettsége óta Budapesten - csak Budapesten - száz kereskedõ szüntette meg tõkehiány miatt a háztartási tüzelõolaj árusítását, és mindössze tizenegyen tudnak élni a nagy felháborodás hatására megengedett, úgynevezett ötnapos visszatérítéssel.

Történetem hõsei, a konok tizenegyek, a hivatalosan megígért ötnapos visszatérítésre több mint három hete várnak - mindhiába. Egyikük sem kapott vissza egy fillért sem kényszerelõlegébõl - miközben a feketén összevásárolt jegyekkel a mol-kutaknál 34 forint eladási áron nagy tételben is kiszolgálnak bárkit.

Kérdezem miniszter urat, aki közeli rokonságban van a jogszabállyal: helyesnek tartja-e, hogy a lakossági igényeket kielégítõ kereskedõk ilyen mértékben és ilyen hosszú idõre legyenek kénytelenek elõlegezni a költségvetésnek?

Kérdezem miniszter urat: kinek használ ez a kincstáron kívül? Mert tudomásom szerint a jognak, a jogszabályoknak nem az a dolguk, hogy ártsanak.

Végül, de nem utolsósorban kérdezem a miniszter urat: hol vegye meg a fûtõolaját az, aki csak 10-20 literenként képes erre, és a Budapesten mûködõ ma már csak tizenegy kereskedõtõl hogyan szállítsa azt esetleg távol lévõ otthonáig? Vagyis: hány hét az öt nap, miniszter úr? Várom válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage