Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! A Ház elõtt közismertek azok a manipulációk és az ellene folytatott küzdelem, amit a háztartási tüzelõolajjal kapcsolatban az elmúlt hetekben, hónapokban kölcsönösen tapasztalhattunk. A jogszabály- módosítás tehát azt gondolom, elkerülhetetlen volt. Ugyanakkor a kérdések jogosak. Éppen azért, hogy ezek a problémák kiküszöbölhetõk legyenek, 1995. január 1-jétõl a parlament jóváhagyta az adóeljárási szabályok módosítását is, ami lehetõvé teszi - miként erre utalt képviselõ úr - a fogyasztási adó 5, 10, 15 naponkénti visszaigénylését is.

Igaz, hogy az elsõ hónapban az adóhatóságok két hibát követtek el: egyrészt nem volt alapos a tájékoztató, tehát a kiskereskedõk többsége nem tudta, milyen eljárás keretében részesülhetnek a gyorsított visszaigénylésben, másrészt igaz, hogy az elsõ hetekben ez eljárás vontatott volt. Ezért intézkedtem az adóhatóság felé, hogy soron kívül biztosítsák az 5, 10 vagy 15 napos visszaigénylési lehetõséget azoknak a kiskereskedõknek, akik ezt kérik.

(16.10)

Arról is intézkedtem, hogy soron kívül tájékoztassák az érdekelt kiskereskedõket, mi a nagyon egyszerû eljárás módja. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a kezdeti eljárási bizonytalanságok után az adóhivatal eljárásának következtében lényegében az elsõ öt napra kell a kiskereskedõnek a fogyasztói ár és a termelõi ár közötti különbséget megelõlegeznie, utána ez rulírozóvá válik, hiszen állandó visszaigénylési jogosultsággal rendelkezik.

Valamit enyhíthet a finanszírozási gondjaikon az is, hogy a Mol Rt. a legutóbbi idõszakban 2 forinttal csökkentette a nagykereskedelmi árakat, ami lényegében a finanszírozási terheket mérsékli. Azt remélem, hogy a világos tájékoztatás, a gyors eljárás ezek után azokat a kiskereskedõket is visszatereli a piacra, akik esetleg e miatt az eljárási probléma miatt szüntették be értékesítési tevékenységüket.

Úgy gondolom, hogy mindaddig, amíg az elõzõ kérdés kapcsán már említett végleges és generális megoldásra nem nyílik lehetõség, ezzel a szabállyal kell együttélnünk.

Kérem a tisztelt Házat, hogy a választ fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage