Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! Együttérzek önnel a felháborodásában, nem csupán azért, mert rossz a kárpótlási törvény, hanem azért is, mert erre felhívtuk a részben ma is itt ülõ urak figyelmét akkor, amikor ezt a törvényt tárgyaltuk.

A koalíciós pártok a kárpótlás befejezését ígérték, de azon ma már nem változtathatunk, hogy egyesek kétszer annyi földet kaptak kárpótlási jegyeikért 500 forintjával, másoknak pedig semmi sem jut. Hiszen nincs annyi föld, amennyi ehhez kellene. (Szórványos taps a bal oldalon.)

A kárpótlási jegyek jobb felhasználását segíti elõ az új privatizációs törvény elfogadása után egy gyorsított privatizáció, és segíteni fog - fõként az idõsebbeknek - a jövõ héten a parlament elé kerülõ törvénymódosító javaslat a kárpótlási jegyek életjáradékra váltásának új szabályairól, aminek eredményeként nemcsak földet vehetnek, hanem tisztes bevételhez is juthatnak a legrászorultabbak.

Alaptalanok azok a híresztelések, hogy leállítjuk az árverési folyamatot. Az a véleményem - és ezzel ön is egyetért -, hogy az újabb árverésekkel meg kell várni a póthatáridõben benyújtott igények elbírálását. Itt mintegy 600 ezer emberrõl van szó.

(16.20)

Nem árverezhetjük el elõlük a földeket, de az elbírálásokat követõen azonnal folytatjuk azokat.

Az ön adatai pontosak. Fejér megyében 23 településen van 100 aranykoronánál kevesebb föld kijelölve, de vannak olyan települések az országban, ahol semmi sem jut már, annak ellenére, hogy nekik is vannak még elköltetlen kárpótlási jegyeik.

Tudjuk, hogy milyen nagy jelentõségû az árverések lehetséges legjobb megoldása, ezért a kormány dönt a II. számú földalap kijelölésérõl és árverésre bocsátásáról. Erre vonatkozó javaslatainkban azt terjesztettük a kormány elé, hogy az árverések tavasszal megkezdõdjenek, és még ebben az évben befejezõdjenek a még lehetséges földkeretekben.

A döntés meghozataláig kérem szíves türelmüket, és kérem válaszom elfogadását. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage