Berregi István Tartalom Elõzõ Következõ

BERREGI ISTVÁN (FKGP): Köszönöm elnök úrnak a szíves türelmét velem szemben. Most pedig megköszönöm miniszter úrnak a válaszát, de nagy-nagy sajnálattal közlöm, megköszönni meg tudom, de teljesen elfogadni nem tudom.

Mindjárt megmondom, megindoklom azt is, hogy miért. Tisztában vagyok és eléggé jól ismerem a helyzetet, nagyon sok árverésen részt vettem a megyében s a megyén túl. Szomorú vagyok, s nem is a magam nevében, inkább azon tízezrek nevében beszélek, akik földmûvelésbõl szeretnének megélni. Rá vannak kényszerítve erre, mert nincs más megoldás. A téeszekbõl el lettek bocsájtva, sok téesz csõdbe ment, s nincs más megélhetési forrásuk. Õk bíztak abban, hogy igen, majd kapnak földet. Sajnos, nagyon kicsi esélyük van erre.

A másik szomorú dolog pedig az, hogy ebben az országban, ahol négy éven keresztül valóban nagyon sokat osztogattak, fosztogattak... (Taps az MSZP padsoraiban.)..., sõt még ma is nagyon sokan követelik azt, legyen már privatizáció, gyorsuljon fel. Követeljük azt, hogy adják a gyárakat, az üzemeket, a bankokat, a szállodákat, fõleg külföldieknek, a magyar parasztnak pedig az õsi jussáért veszekedni, verekedni, tüntetni - s hadd ne mondjam, még mit kell -, s mégsem akarjuk a kezébe juttatni vagy visszaadni neki a jogos 5- 8-10-20 földjét. Én nem a nagy földekrõl, a sokról beszélek. Igenis, erre meg kellene a lehetõséget keresni, és valahol felül kellene bírálni az érvényben lévõ törvényt, hiszen annyi törvényt módosítottunk.

Személy szerint Fejér megyében tudok sok olyan községet, ahol van 5-600 hektár föld, ami aránylag gazdátlan, vagy hadd ne mondjam, két vagy három régi téeszvezetõ mûveli, sõt van, amelyikben gaz van. Várják, hogy le legyen zárva a kárpótlás, s a kezükbe veszik, mûvelés alá veszik. Ezeket a földeket, kérem, igenis mûveljék meg, illetve vegyük figyelembe, vizsgáljuk felül, milyen lehetõségek vannak, s ezeket próbáljuk újra szétosztani. Egészen biztos, hogy nagyon sok kisembernek tudnánk még adni földet, mert van földünk bõven. S nem tudom elfogadni a 150 ezer aranykoronát, amit visszakaptak a szövetkezetek azért, mert a kárpótlás lejárt, mert meg kell nézni, milyen lehetõségek vannak e földeket illetõen.

Köszönöm szépen, már nem folytatom. (Taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage