Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt idõszakban a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztériumban számos olyan intézkedés történt, amely mutatja, hogy a minisztérium szakmailag nem áll a helyzet magaslatán, és fel kell hívnom a figyelmet azokra a törvénytelen intézkedésekre is, amelyek a közoktatás területén történtek.

Állításom igazolására két, egymással összefüggõ területet említek: az országos vizsgáztatási névjegyzék közzétételét és az 1995. évi érettségi vizsgák lebonyolítását. Az említett kérdéseket többek között a 6/1994., 11/1994. és 17/1994. számú MKM-rendelet szabályozza. Tudomásom szerint a minisztérium egyik rendeletet sem módosította, ezért az alábbi törvénysértéseket követte el:

1. 1994. december 31-éig nem hozta nyilvánosságra az országos vizsgáztatási névjegyzéket.

2. Mivel a névjegyzékre a szükségesnél kevesebben jelentkeztek, országos pályázat kiírása helyett a pedagógiai intézeteket kérte fel, és ezzel megsértette a közoktatási törvény 101. §-át.

3.Törvényellenes a kiküldött körlevél mellékletét képezõ pályázati ûrlap, amely szükségessé tenné a pedagógiai intézetek támogató javaslatát. Ezt politikai indíttatású intézkedésnek tekintem. (Zaj és mozgás.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage