Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Nem tudom elfogadni a választ, mert a miniszter úr is alátámasztotta, hogy a minisztérium igenis törvénysértéseket és szabálytalanságokat követett el.

Mindjárt az elsõ: a közoktatási törvény 101. §-a kimondja, hogy a vizsgáztatási névjegyzéket nyilvános pályázat útján kell feltölteni. A nyilvános pályázathoz nem tartozik hozzá, hogy írnak a pedagógiai intézeteknek. Itt van a kezemben az az ûrlap, amelyen a pedagógiai intézetek jóváhagyó javaslata szükséges. Én ezt egyértelmûen politikailag megfelelõ emberek névsorba való felvételének tekintem. Akkor ilyen erõvel azt is mondhatnák, hogy a helyi SZDSZ-szervezeteknek kell javaslatot adni. (Felzúdulás az SZDSZ padsoraiban.) Ez egyértelmûen politikai indíttatású dolog.

A másik dolog: a miniszter úr is elismerte, hogy anélkül adtak ki egy körlevelet, hogy az illetékes rendeletet módosították volna. Egyik rendeletet sem módosították, tehát ez a lépés is törvénysértõ.

A harmadik: az iskolák mûködését igenis befolyásolja, mert augusztusban tudták meg, hogy nem volt elegendõ jelentkezõ a vizsgáztatási névjegyzékre. Ezt a bizonyos körlevelet január 24-én adták ki. Mit csinált a minisztérium négy hónapon keresztül? Nyilvánvalóan augusztusban már tudta, hogy kevés a pályázó, tehát lett volna ideje kiírni a nyilvános pályázatot.

Még egy dolog: igenis befolyásolja az iskolák mûködését, mert az iskolák máig nem tudják, hogy mit tegyenek. Egyik részük a pedagógiai intézetekhez fogja beküldeni a jelentkezési lapokat, a másik részük a tankerületekhez, harmadik részük pedig a megyei jegyzõkhöz.

A legutolsó pedig: nem igaz az, hogy ennek nincs többletköltsége, mert a tankerületek költségvetése jelen pillanatban jóváhagyott, és ez plusz költséget fog jelenteni a megyei önkormányzatoknak. Köszönöm szépen. Ezért nem fogadom el a választ. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage