Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER, az alkotmány- és igazságügyi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azért vagyok kénytelen kiegészíteni néhány szóval az alkotmányügyi bizottság elõterjesztését, mert talán képviselõtársaimnak is feltûnt, hogy a napirenden szereplõ országgyûlési határozati javaslattal kapcsolatban kétszer is állást foglalt az alkotmányügyi bizottság.

Egyszer, még december hónap folyamán, a szociális bizottság felkérésére úgy ítéltük meg, abban a formában, ahogy eredetileg a javaslat elénk került, nem javasoljuk, hogy az Országgyûlés részletes vitára bocsássa. Majd a múlt heti ülésünkön - tehát a téli szünetet követõ elsõ ülésünkön - újra napirendre tûztük a kérdést. Már a módosító indítványok összefüggésében, újra áttekintettük azt a jogi lehetõséget, hogyan tud az Országgyûlés - nagyon egyszerûsítve mondom a késõi idõpont és az idõkímélés céljából - valamilyen módon hatást gyakorolni azokra a folyamatokra, amelyeket valamennyien kedvezõtlennek ítélünk, amelyekben valamennyien változást szeretnénk elérni.

A bizottság eredeti álláspontja szerint azért nem volt szerencsés az eredeti elõterjesztés, mert országgyûlési határozati formában a társadalombiztosítási önkormányzatok számára kötelezettséget megállapítani nem lehet, hiszen ez a speciális jogalkotási forma, az országgyûlési határozat, kizárólag az Országgyûlés alárendeltségébe tartozó intézmények számára állapíthat meg kötelezettséget. Az Országgyûléstõl ilyen értelemben független önkormányzatokat nem kötelezheti bizonyos teendõk elvégzésére.

Hosszas vita után kétszer, valóban kimerítõen foglalkoztunk a kérdéssel. Úgy ítéltük meg, hogy az országgyûlési határozati javaslatot módosító indítványokkal meg lehet változtatni olyan formában, hogy az megfeleljen a jogalkotási törvény kritériumainak, hogy a határozat csak a kormány számára állapítson meg kötelezettségeket. A társadalombiztosítás felé inkább kéréseket, igényeket fogalmazzon meg, és egyúttal jelezze, hogy az Országgyûlésnek határozott elvárásai vannak a fordulat iránt. Határozott igénye az Országgyûlésnek, hogy a társadalombiztosítási önkormányzatok, illetve a társadalombiztosítás pénzügyei területén változás következzen be.

A bizottság nem tekinti olyannak ezt az országgyûlési határozati javaslatot, mint amely a helyzet kulcsa lenne. Nem tekint úgy erre az országgyûlési határozatra, hogy ennek elfogadását követõen nyugodtan hátradõlhetünk székünkben, és várhatunk egy jobb világra, amelyben már a társadalombiztosítással szemben semmiféle probléma nem fogalmazódhat meg.

Egy kis lépésnek tekinti a bizottság ezt a határozatot, egy figyelemfelhívó lépésnek. Egy olyan lépésnek, amely irányt szab részint a kormány törvényalkotása számára, részint az eljövendõ törvényalkotási lépések számára, részint pedig bizonyos visszafogott formában kifejezi az Országgyûlés igényét, elképzeléseit az Országgyûléstõl természetesen továbbra is független önkormányzatok irányában. Ösztönözni szeretné ezeket az önkormányzatokat arra, hogy további erõfeszítéseket tegyenek a jelentkezõ problémák felszámolására, illetve megoldására.

Összefoglalva: az alkotmányügyi bizottság érzékelte, hogy egy nagyon nehéz helyzetben kell valamilyen lépést tenni. Ennek a lépésnek egy megoldási lehetõsége ez az országgyûlési határozati javaslat. De szeretnénk azt az igényünket is jelezni, hogy az országgyûlési határozat elfogadása után - ami a módosítások elfogadását is feltételezi - az önkormányzatok és a kormány további erõfeszítéseket tesz immár a határozatban megjelölt törvényalkotási lépések mihamarabbi elfogadása érdekében. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage