Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Két dologra szeretnék reagálni.

Az egyik. A határok megváltoztatását és a trianoni szerzõdést érintõ kérdések belekeverése ebbe a vitába rendkívül veszélyes, és éppen a hágai döntés szempontjából hihetetlen rizikót rejt magában. Meggyõzõdésem szerint egy ilyen jellegû felszólalás semmiképpen nem segít ebben a kérdésben Magyarországnak.

A másik kérdés pedig a megállapodás. Most már talán az ötödik képviselõ úr érinti ezt. Mivel magam is ott voltam ezen a tárgyaláson, szeretném tisztázni a következõt: megállapodás, magyarul nemzetközi szerzõdés természetesen nem történt. Egy komoly tárgyalás folyt, amelynek jegyzõkönyve van. Eszerint a vízpótlás kérdésének a módszere valóban felmerült. Lényegében ez a megállapodás-tervezet, tehát országgyûlési határozattervezet tartalmazza azokat a pontokat, amelyekben elõzetes, szóbeli megállapodás született. Még egyszer hangsúlyozom, ezeket a jegyzõkönyv tartalmazza.

Ennek az egész eljárásnak lényegében egy ratifikálás jellegû szerepe van, amelynek értelmében megfordul a dolog. Tehát addig Magyarország nem köthet nemzetközi egyezményt, amíg nincs meg az Országgyûléstõl a felhatalmazása.

Magyarul tehát: itt pont fordított a dolog, ahogy az eddigi felszólalók ebben az ügyben szóltak. Természetesen csak akkor születhet meg a nemzetközi szerzõdés - kell ilyen szerzõdés, és lesz ilyen szerzõdés -, amennyiben ez az országgyûlési határozatmódosítás megtörténik. Ez természetes. Addig ez a kérdés fel sem merülhet.

Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage