Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Az elmúlt héten közmeghallgatás volt Budapesten a szlovákiai Mohi község térségében épülõ atomerõmû ügyében. Ugyancsak az elmúlt héten Bogárdi Zoltán képviselõtársunk kérdésére a környezetvédelmi miniszter úr úgy nyilatkozott, hogy a kérdésrõl a minisztérium lehetõségeihez képest tájékoztatni fogja az ország lakosságát.

Úgy vélem, hogy az ország határától 30 kilométerre és Budapest határától 90 kilométerre épülõ atomerõmû ügye az egész országot érinti, szakértõk véleménye szerint mintegy 4 millió ember biztonságát érinti Magyarországon ez a kérdés. Tudjuk jól, hogy Ausztriában is nyugtalanságot keltett az atomerõmû ügye, holott az osztrákok ennél lényegesen nagyobb távolságban és így nagyobb biztonságban is vannak, mint a magyar lakosság.

Minderre figyelemmel úgy gondolom, hogy a kérdésben nem elégséges a miniszteri sajtónyilatkozat vagy tévéinterjú, hanem a kormánynak szakértõk bevonásával a lehetõ legsürgõsebben ki kell dolgoznia álláspontját, és errõl az álláspontról tájékoztatnia kell az Országgyûlést és az ország lakosságát is. Úgy vélem, Csernobil után érthetõ, ha minden atomberuházás aggodalmat kelt az érintett lakosság körében. Senkinek nem lehet érdeke, hogy esetleges információhiány miatt ez az aggodalom nagyobb mérvû és mértékû legyen az indokoltnál, amennyiben pedig indokolt az aggodalom és szakértõi véleményekkel is alátámasztható, akkor a kormány álláspontjánál ezt feltétlenül figyelembe kell venni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage