Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Ne vegyék tõlem rossz néven, ha a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja ugyanazt a témát tartotta országos jelentõségûnek és rendkívülinek, mint amirõl Kónya Imre frakcióvezetõ- helyettes szólt, hiszen valamennyiünket, akik ebben az országban, Magyarországon élünk, nyugtalanítanak azok a hírek, amelyek az utóbbi idõben a mohi atomerõmûvel kapcsolatban napvilágot láttak.

Engedjék meg, hogy én a veszélyhelyzetnek ne azon részeit emeljem ki, amikrõl Kónya Imre már szólt, hanem azokat a további szempontokat, amelyek minket és mindazokat, akikkel errõl a témáról szót váltottunk, ha lehet, még jobban nyugtalanítanak, mint a már elhangzott tények. Mirõl van szó?

Ha az EBRD nem tart közmeghallgatást az ügyben, akkor Magyarország lakossága egész egyszerûen nem szerez tudomást a mohi atomerõmû építésérõl, illetõleg az azzal kapcsolatos veszélyhelyzetrõl. Ha egyszer a magyar kormányok éveken keresztül nem tartották szükségesnek tájékoztatni az ország lakosságát errõl a tényrõl, akkor úgy gondolom, mindenekelõtt azt kell szóvá tennünk, hogy vajon, ha nincs ez a külsõ nyomás az EBRD részérõl, akkor feltárták volna-e ezt a veszélyhelyzetet. Mi úgy fogalmazzuk ezt meg, hogy ha mondjuk délután az ebédet követõen a mi gyerekeinket lefektetik az óvodákban, akkor mire felkelnének, mondjuk két órával késõbb, a mohi erõmû meghibásodása esetén már halálos dózist kapnának a pihenés ideje alatt. Tudniillik az uralkodó széljárásra is tekintettel két óra alatt 4 millió ember életének, túlélésüknek a veszélyeztetése állna elõ. Úgy gondoljuk, ebben a helyzetben Magyarország és különösképpen az országért felelõs Országgyûlés nem hallgathat.

De legyen szabad arra utalnom, hogy különösen rosszalljuk, hogy amikor az Európai Fejlesztési és Beruházási Bank gondolkodik azon, hogy ilyen körülmények között nyújtson-e hitelt ennek az erõmûnek a felépítéséhez, akkor Oroszország a nyilvánvaló magyar érdekeket félrerúgva Szlovákiának felajánlja ezt a kölcsönt. És a magyar kormány megintcsak hallgat, a külügyminiszter úr megintcsak hallgat, ahelyett, hogy tiltakoztak volna az orosz kormánynál, hogy Magyarország elleni barátságtalan lépésnek tekintik azt, ha õk a francia licenc alapján, de orosz technikával felépülõ mohi erõmû létesítéséhez pénzt nyújtanak.

Ez az erõmû a Duna vízgyûjtõ területén található. Ha semmi más tragédia nem következne be, akkor is veszélyeztetve lenne az egész vízkészletünk, mindenképpen katasztrófahelyzet lenne az, amirõl szó van. Úgy gondolom, Szlovákiával kapcsolatban fel kell vetnünk, hogy miután a Dunánkat ellopták, most pedig egy ilyen veszélyhelyzetbe hoznak minket, ezért a magyar külpolitika a magyar kormány nem maradhat tétlen Magyarország lakossága érdekeinek megóvását illetõen.

(15.10)

Természetesen sok szempontot lehetne még felhozni. El lehetne mondani, hogy mondjuk Nyugat-Európa már az atommentes világot hirdette meg, de a lejárt szavatosságú, határidejû licenceiket nálunk akarják megépíttetni, Kelet- Európában. Kérem igen tisztelt képviselõtársaimat, ne hagyjuk! Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage