Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Legelõször Bogárdi képviselõ úrnak szeretnék köszönetet mondani, lévén, hogy nemcsak a parlamentben tette szóvá, hogy a közmeghallgatásról nem kapott tájékoztatást, hanem jelen volt azon a fórumon, ahol egyébként több száz magyar állampolgár is jelen volt. Ezért megítélheti a közmeghallgatás mikéntjét és módját. Nagyon szerettem volna ott látni esetleg Torgyán képviselõ urat is. Ott persze hasonlóan megfogalmazhatta volna ezeket a problémákat. (Torgyán József: Mért nem hívott meg, miniszter úr?) Minden magyar állampolgárt meghívtam, képviselõ úr!

Ezen túl pedig nyilvánvalóan önnel együtt figyelmeztetésben részesíthetem akár Oroszországot is arra vonatkozóan az elkövetkezendõ idõszakban, hogy mit, hogyan és miként tehet.

Ezt azért szeretném mondani, mert rendkívüli fontosságúnak tartom, hogy ezt a kényes kérdést tárgyszerûen és politikai indulatoktól mentesen kezeljük. Azt hiszem, Magyarország állampolgárainak valóban az az érdekük, hogy itt a magyar álláspontot világosan és egyértelmûen képviseljük, ugyanakkor tudomásul vegyük azokat a nemzetközi realitásokat, amelyek az adott helyzetben léteznek.

Teljesen világos, hogy a magyar állampolgárok nem örülnek annak, hogy Magyarországtól 35 kilométerre egy ilyen atomerõmû épül. Ez világos szempont. Az is világos, és kiderült a közmeghallgatás alapján, hogy a szlovák felet nemzetközi szerzõdések nem kötik. Beruházók és kivitelezõk is jelentkeztek az erõmû megépítésére, amely 80-90 százalékos készültségû.

Egyetértek tehát azzal, hogy Magyarország kormányának ebben az ügyben véleményt kell kialakítani. Ugyanakkor azzal is egyetértek, hogy nem szabad ezt a viszonyt elmérgesítetten kezelni, mert a legfontosabb, ha nem tudjuk megakadályozni az erõmû fölépítését - márpedig erre Magyarországnak ugyanúgy, mint Ausztriának, a jelen helyzetben kevés esélye van -, akkor rendkívüli fontosságú, hogy lehetõség szerint ennek az erõmûnek a biztonságos üzemeltetését közösen tudjuk garantálni. Ennyi lehetõségünk, ennyi mozgásterünk maradt azon túl, hogy még néhány szónoklatot intézhetünk Magyarország népéhez, de ez nem tartozik a politikai realitások tárgykörébe. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage