Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Igen. ..., aki a kárpótlási törvényeket végrehajtatta és felügyelte a kárrendezési hivatalokat? Egész másként védte ön akkor a kárpótlásra jogosultak érdekét. Köszönöm, elnök úr, a figyelmeztetést.

A T/354. számú törvényjavaslat célja - mint hallottuk, és mint olvashatjuk -, hogy kiszélesíti az életjáradék igénybevételére jogosultak körét, valamint megemeli az életjáradék összegét is. E becsületes szándék elismerése mellett gondolom, a tisztelt miniszter úr is egyetért azzal, hogy a magas infláció, az égbe szökõ árak miatt ez a párezer forint havi életjáradék valóban csak minimális segély, minimális segítség idõs embertársainknak.

(16.40)

Indokolt volt, hogy az igényjogosultság korhatára a korábbi 65. életévrõl a 60. életévre csökkent - ezzel egyetértünk -, hiszen romlott az életesély, különösen a férfiaknál. Egyetértek azzal is, hogy a rokkantság alapján életjáradékra jogosultak életjáradékának havi összegét a 60. életévhez tartozó életjáradék összegével azonos mértékben határozza meg a törvényjavaslat. Jó az, hogy a nyugdíjfolyósító szerv külön kérelem benyújtása nélkül átszámítja a már eddig is életjáradékban részesülõk életjáradékának havi összegét. A törvényjavaslat azáltal, hogy a 60. életévre leszállítja a jogosultság korhatárát, szélesebb körben nyitja meg az életjáradék igénybevételének lehetõségét, és 1995. december 31-éig lehetõvé teszi, hogy a jogosultak ez irányú igényüket benyújthassák.

Azonban nagyon fontos, hogy a kormányzat minden lehetséges eszközzel informálja az embereket, hisz' nagyon nagy a közömbösség, a kiábrándultság az érintettek körében. Tehát fontos lenne, hogy a kormány mindent megtegyen, hogy ez a választási lehetõség, azaz a kárpótlási jegy életjáradékra váltásának a lehetõsége is eljusson az érintettekhez. Viszont kérem a kormányzatot: ez ne azt jelentse, hogy a felajánlható állami vagyont, a további termõföld- árveréseket megszüntetik, hanem pontosan azt, hogy valódi választási lehetõséget biztosítson. Tehát a kedvezõbb életjáradékra váltás mellett az állam igenis kínálja fel az állami vagyont, és a további termõföld-árverések is adjanak valódi választási lehetõséget a kárpótlásijegy-tulajdonosoknak.

A termõföld iránti igény változatlanul nagy - gondolom, mindenki tapasztalhatja - a kárpótlásijegy-tulajdonosok körében, ezért kérem a kormányzatot, hogy valóban fokozottan segítse a helyben lakó, a mezõgazdaságból megélni szándékozó kárpótlásijegy-tulajdonosokat, hogy õk élvezzenek elsõbbséget a nem helyben lakó, csak spekulatív szándékkal vásárló kárpótlásijegy-tulajdonosokkal szemben. Mindenki ismeri a budapesti agglomerációban - például Alsónémedin, Érden - elõfordult azon szomorú eseteket, ahol a helyben lakók, a mezõgazdaságból megélni szándékozók nem jutnak a kárpótlás során földhöz, míg a spekulatív szándékú emberek tobzódnak a javakban, mert a kárpótlási jegyeket õk azzal a spekulációs szándékkal veszik, hogy azokat haszonnal eladják vagy azokkal üzleteljenek. Itt valóban nagyon fontos lenne az önmérséklet.

Kérem a tisztelt miniszter urat, hogy õ, mint aki a kárpótlási, kárrendezési hivatalokat felügyeli, az elmúlt négy évi tapasztalatokkal ellentétben ne csak regisztrálja, nyugtázza az eseményeket, hanem a törvény szigorával, sõt személyes tekintélyével is csapjon oda, ha ilyen spekulatív szándékokat észlel, mert a társadalom igazságérzetével találkozik akkor, amikor sokkal erélyesebben lép fel az ilyen orgazdaságokkal és spekulációkkal szemben.

Az elvett vagyon egyformán sújtotta a férfiakat és a nõket, ezért indokolt lenne, hogy a férfiaknál és a nõknél ne legyen különbözõ az életjáradéki rendszer. Akik pedig az új rendszer szerint az életjáradékra váltást választják, azoknak kívánom, hogy életjáradékuk érje el a havi ötjegyû számot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage