Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm. Tisztelt Ház! A helyzet még komplikáltabb lett, mert most már Csapody Miklóssal nemcsak jogi, de szakmai vitába is keveredtünk, illetve - nem is vitának nevezném ezt, hanem inkább véleménycserének - szakmai területre tévedtünk.

Ha jól értettem, a kérdés úgy szólt, hogy miután a szlovák fél nemcsak megadja a vízmennyiséget, de garanciákat is vállal, akkor minek teljesíteni a megállapodás harmadik pontját. Azért, mert ez a három pont - ahogy említettem - a megállapodás szerint szoros egységes alkot, és a három pont egymás nélkül nyilván nem mûködik. Tehát olyan megállapodásba a szlovák fél nem megy bele, amiben csak õk teljesítik az elsõ kettõt, és mi nem teljesítjük a harmadikat. A mi részünkrõl pedig nyilván fel sem vetõdhet komolyan, hogy mi meg nem építjük meg a fenékküszöböt.

Értem a problémát: az elsõ két pont garanciáktól függ, míg a harmadik pont, a fenékküszöb egy létezõ tárgy, ami megépül, tehát az nem papíron fog létezni, hanem megvalósul a maga tárgyias valóságában. Ennek ellenére nem tudok mást mondani: minden nemzetközi megállapodás úgy mûködik, hogy a felek bíznak abban, hogy a másik teljesíti a vállalt kötelezettségeket. Ez egyébként is egy ideiglenes jellegû, a hágai bíróság döntéséig tartó megállapodás. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage