Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy ismertessem mai ülésnapunk programját: elõször

a nyugellátások és nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások márciusi emelésérõl szóló országgyûlési határozati javaslat részletes vitájára kerül sor; ezt követi

az állam tulajdonában lévõ vállalkozói vagyon értékesítésérõl szóló törvényjavaslat általános vitája; az ebédszünetet követõen

az azonnali kérdések, a kérdések és az interpellációk elmondására kerül sor; ezután

elõterjesztések bizottsági kiadásáról tájékoztatom az Országgyûlést; majd

kivételes eljárásban történõ tárgyalásról, valamint

képviselõi önálló indítvány tárgysorozatba-vételérõl, illetõleg

részletes vitára bocsátásról határozunk; ezt követõen

a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek költségvetési támogatásáról szóló országgyûlési határozati javaslat általános vitája és határozathozatala következik; majd

a gépjármûadóról szóló törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslat,

a helyi adókról szóló törvény módosítását indítványozó törvényjavaslat, valamint

a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai kintlévõségének rendezésérõl szóló országgyûlési határozati javaslat módosító javaslatairól történõ szavazás következik; ezután

személyi javaslatokról, bizottsági tag megválasztásáról határoz az Országgyûlés; ezt követik

a mentelmi ügyek; végül

az állami tulajdonban lévõ vállalkozói vagyon értékesítésérõl szóló törvényjavaslat általános vitájának folytatásával fejezzük be mai ülésünk munkáját.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a nyugellátások és a nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások 1995. évi márciusi emelésérõl szóló országgyûlési határozati javaslat részletes vitája. Az elõterjesztést T/463. számon, a bizottságok együttes ajánlását pedig T/463/24. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megkérdezem a kijelölt bizottságok elnökeit, hogy kívánják-e szóban kiegészíteni a bizottság ajánlását. (Nincs jelentkezõ.) Jelentkezõt nem látok. Köszönöm szépen.

Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az új szerkezetû részletes vitában kizárólag a módosító javaslathoz vagy a módosító javaslattal érintett részhez lehet hozzászólni. A Házszabály értelmében az Országgyûlés döntése szükséges ahhoz, hogy az egyes részletrendelkezések tárgyalását összekapcsoljuk. Ennek megfelelõen indítványozom az ajánlás 1., 2., 3., 4. és 5., azaz valamennyi pontja tárgyalásának összekapcsolását, amelyek különbözõ jogszabályhelyekre irányulnak, de összetartozó javaslatok. Az indítványok szerint a nyugdíjemelés minimális összege 1000 forint legyen. Az összetartozó javaslatok az emelés kihatásait vezetik át a határozati javaslaton. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés.

Kérem, hogy amennyiben elfogadják, emeljék fel a kezüket! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés az indítványt látható többséggel elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Az indítványhoz írásban jelentkezetteknek adom meg elõször a felszólalási lehetõséget. Elõször Béki Gabriellának, a Szabad Demokraták Szövetsége részérõl; õt követi majd Kis Gyula József, a Magyar Demokrata Fórum részérõl.

Mielõtt megadnám Béki Gabriellának a szót, Trombitás Zoltán, a Fiatal Demokraták Szövetségébõl, ügyrendi észrevételt kíván tenni.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage