Kiss József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Mádi képviselõ úrnak a megszólalása késztetett arra, hogy innen, a helyemrõl szót kérjek. Én tudniillik úgy gondolom, nem ártana tisztázni, hogy az adott határozati javaslatnak a részletes vitája zajlik, és a határozati javaslathoz benyújtott indítványokban sem, még az eredetiben sem szerepeltek sem a demográfiai bombára, sem a szociáldemokrata párt programjára vonatkozó utalások. Ehhez képest egy kicsit túl sokat foglalkozott Mádi képviselõ úr ezzel a témakörrel.

Elismerem, hogy egy ellenzéki képviselõnek joga van bármit feltételezni a kormányról és a kormánypárti képviselõkrõl, ez szíve joga. Ahhoz viszont úgy gondolom, ragaszkodnia kellene, hogy az eddigi tények nem alapozzák meg azt az állítását Mádi képviselõ úrnak, miszerint eddig nem kapták volna meg a nyugdíjasok a törvényben garantált megfelelõ - akár az õszi, akár a tavaszi - emeléseket.

Emellett még egy pár csúsztatása volt nemcsak Mádi képviselõ úrnak, hanem több megszólalónak is abban a felvezetésében, amikor olyan kijelentéseket tettek, hogy az özvegyek és az árvák kimaradtak az eredeti elõterjesztésbõl. Nem maradtak ki, mind a módosító indítványokban, mind az eredeti elõterjesztésben szerepeltek, és szerencsére a sajtóban tényleg elhangzott az, hogy az özvegyi nyugdíjak emelésénél is egy másik minimum szerepel, a 700 forintos minimum az elfogadottaknál, s ugyanazt a százalékos emelést - a 11 százalékot - kapják természetesen, ha a Ház majd elfogadja a határozatot, mint a nem özvegyi nyugdíjasok. Az eredeti elõterjesztésben is a 10 százalékkal szerepeltek.

Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage